Hlavní obsah

Asad obvinil USA, že chtějí do rozhovorů zapojit teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad obvinil Spojené státy a Saúdskou Arábii z toho, že chtějí, aby se do mírových jednání o budoucím uspořádání Sýrie zapojily i teroristické skupiny. Taková jednání by podle něj nikdo v Sýrii nepřipustil. Asad to řekl v rozhovoru pro španělskou tiskovou agenturu EFE, ze kterého citovala syrská státní média.

Foto: ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

O syrské krizi již dvakrát ve Vídni jednala skupina 17 států včetně světových velmocí a stanovila harmonogram, podle kterého by se do 1. ledna měli zástupci opozice sejít se syrskými představiteli k rozhovorům. Následovat má dohoda o přechodné vládě, která připraví volby.

Na dotaz, zda by byl ochoten připojit se k těmto rozhovorům, Asad nyní uvedl: "Chtějí, aby syrská vláda vyjednávala s teroristy, což je něco, co si nemyslím, že by někdo v jakékoli zemi přijal." "Jestliže budou chtít změnit svůj přístup, vzdát se zbraní, jsme připraveni. Jednat s nimi jako s politickým subjektem, to ale absolutně odmítáme," dodal na adresu povstaleckých hnutí, která od úterý dva dny jednala na schůzce syrské opozice v Rijádu.

Dohodu má jen část opozice

Syrské opoziční skupiny uzavřely na závěr jednání dohodu o společném postupu, jedna z nejradikálnějších skupin se ale k podpisu závěrečného dokumentu odmítla připojit. Účastníci setkání v dokumentu žádají, aby Asad odstoupil už na začátku přechodného období, s nímž se počítá, a aby syrská vláda projevila před zahájením jednání s opozicí vstřícná gesta, například propustila z věznic politické vězně, ukončila obléhání některých oblastí a pustila do nich humanitární konvoje.

Zástupci syrské opozice se rovněž shodli na vytvoření orgánu, který bude zahrnovat politické i ozbrojené frakce a povede přípravy pro mírová jednání s vládou prezidenta Asada. Nově vytvořený orgán by měl mít 25 členů, kteří budou zastupovat širokou škálu syrské opozice. [celá zpráva]

Jak uvedla agentura Reuters, ze seznamu osob tvořících nový orgán vyplynulo, že nejsilněji budou v této skupině zastoupeny ozbrojené povstalecké skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad si umí představit podpis dohody v Praze

Syrský prezident Bašár Asad si umí představit podpis dohody o syrském příměří v Praze. Řekl to v rozhovoru s Českou televizí. O této možnosti hovořil už v září...

Výběr článků

Načítám