Hlavní obsah

Armáda USA jsou teroristi, tvrdí Írán

TEHERÁN

Rezoluci, v níži označil americkou armádu a Ústřední zpravodajskou službu (CIA) za teroristické organizace, přijal v sobotu íránský parlament. Informaci přinesla agentura AP. Podle ní je tento krok vnímán jako odveta za nedávné rozhodnutí amerického Senátu.

Článek

Ten rezolucí vyzval americké ministerstvo zahraničí, aby zařadil elitní ´íránské islámské revoluční gardy na seznam teroristických organizací. Vrcholní představitelé Spojených států odmítli sobotní rezoluci íránského zákonodárného sboru jakkoli komentovat.

Zasedání přenášené státním rozhlasem

"Agresorská armáda Spojených států a CIA jsou teroristé a rovněž podněcují k terorismu," uvádí se v prohlášení 215 íránských zákonodárců, kteří podepsali rezoluci na zasedání parlamentu přenášeném živě státním rozhlasem.

Íránský parlament své stanovisko odůvodnil tím, že americká armáda a CIA se podílely na svržení atomových bomb v Japonsku za druhé světové války, používaly munici s ochuzeným uranem ve válkách na Balkáně, v Afghánistánu a v Iráku, podporují zabíjení Palestinců izraelskými jednotkami, bombardovaly a zabíjely irácké civilisty a mučily osoby podezřelé z terorismu ve věznicích.

Rezoluce by se mohla stát zákonem

Parlament proto v dokumentu vyzývá vládu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby s americkou armádou a se CIA jednala jako s teroristickými organizacemi. Zatím nezávazná rezoluce by se mohla stát zákonem, pokud by ji ratifikovala Rada dohlížitelů. Bez souhlasu této nejvyšší ústavní rady nemá íránský sněm zákonodárnou kompetenci.

Vztahy mezi Íránem a USA jsou již bez toho napjaté vzhledem k obviněním Washingtonu, že Teherán tajně vyvíjí jadernou bombu a že poskytuje zbraně a výcvik šíitským milicím v sousedním Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám