Hlavní obsah

Arabské země podpořily Bushův plán pro Irák

Právo, DPA, bt, al-Džazíra
RIJÁD

Dvě nejvlivnější arabské země, Egypt a Saúdská Arábie, podporují inovovanou vojenskou doktrínu Bílého domu v Iráku, která předpokládá zvýšení počtu vojáků USA o dalších 21 500. Vyplývá to z rozhovorů, jež během blízkovýchodního turné vede americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Článek

"S cíli vyplývajícími z nové strategie plně souhlasíme," prohlásil v úterý v Rijádu saúdskoarabský ministr zahraničí princ Saúd Fajsal. "Pokud by se je podařilo splnit, vyřešilo by to problémy, jimž Irák čelí," dodal s tím, že hlavní odpovědnost ale leží na samotných Iráčanech.

Podobná slova si Riceová vyslechla již v Egyptě. V Kuvajtu se v úterý měla setkat s ministry zahraničí Jordánska, Egypta a zemí Rady pro spolupráci v Zálivu, sdružující šest monarchií na Arabském poloostrově. Podle některých náznaků se rozhovory měly nést v duchu výměny: arabské státy podpoří politiku USA v Iráku za to, že Washington bude vstřícnější k Palestincům v jejich sporu s Izraelem.

Teroristé zabili na 60 studentů

Nejméně 60 studentů v úterý zahynulo při sebevražedném pumovém útoku v objektu jedné z bagdádských univerzit. Uvedla to televize al-Arabíja s tím, že zhruba dvojnásobný počet civilistů byl zraněn. Podle svědků explodovala před univerzitou Mustansiríja dvě auta a jeden terorista se s výbušninou na těle vmísil mezi studenty. [celá zpráva]

Podle v úterý zveřejněných statistik OSN loni v Iráku v důsledku teroru a násilností mezi různými skupinami obyvatel zahynulo 34 452 civilistů a 36 685 jich bylo zraněno. [celá zpráva] Britský premiér Tony Blair to v úterý označil za "tragické údaje," jež jdou na vrub "vnějším i vnitřním teroristům". "Ty lidi nezabíjejí britští nebo američtí vojáci," upozornil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám