Hlavní obsah

Angažmá Moskvy v Sýrii je rozsáhlé, ruských vojáků se tam vystřídalo 63 tisíc

Moskva/Londýn

Rusko opakovaně uvádělo, že jeho angažmá v Sýrii je omezené, a dokonce zveřejňovalo snímky, jak se už značná část kontingentu stáhla. Video ruského ministerstva obrany, o němž ve čtvrtek informuje BBC, však ukazuje, jak velký je rozsah nasazení. V Sýrii se od září 2015 až do současnosti vystřídalo 63 012 ruských vojáků.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko pokračuje ve stahování bojových letounů ze Sýrie

Článek

Informace ve videu dokládají, že ruské angažmá v Sýrii rozhodně nepolevuje, i když na začátku loňského prosince také deklarovalo, že Islámský stát je v Sýrii poražen. Ministr obrany Sergej Šojgu uváděl, že do konce loňského roku v Sýrii bojovalo 48 000 ruských vojáků. Nyní je to o patnáct tisíc více.

V září 2015 přitom do Sýrie odletělo 5000 Rusů.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský vrtulník Mil Mi-28 v Sýrii

Postupně bylo v Sýrii nasazeno 231 typů zbraní, což naznačuje, že Sýrie slouží Rusku jako polygon, kde se testuje nová výzbroj. V boji tak byly poprvé otestovány například bitevní vrtulníky Ka-52 a Mi-28N.

Padlí zmíněni nejsou, i když Rusko oficiálně přiznalo, že v Sýrii zemřelo 93 vojáků.

Foto: Reuters

Ruské Tu-22M3 bombardují pozice IS a Džabhát Fatah aš-Šám v syrské provincii Aleppo

Místo toho se ve videu ruské ministerstvo chlubí také úspěchy, kterých v Sýrii dosáhlo. Uvádí, že ruské letectvo podniklo 39 000 letů, při nichž zničilo 121 466 cílů teroristů a zlikvidovalo přes 86 000 radikálů.

Čísla působí značně nadsazeně. I exilová skupina SOHR monitorující dění v Sýrii tvrdí, že při náletech Rusové zabili 10 000 bojovníků a 8000 civilistů. Moskva ovšem žádné civilní oběti nepřipouští. Vyšetřovatelé Spojených národů zkoumající možné spáchání válečných zločinů přitom uvedli, že ruská i syrská letadla bombardovala nejen vojenské cíle, ale taky nemocnice, školy a tržiště.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Ruské kamióny u Dajr az-Zauru

Nasazení Američanů v oblasti

Pro srovnání BBC uvedla, že Američany vedená mezinárodní koalice států bojujících proti Islámskému státu v Sýrii a v Iráku podnikla od srpna 2014 skoro 30 000 náletů. Připustila i tisícovku civilních obětí, jejich počet ale humanitární organizace odhadují na pět až desetinásobek.

Pentagon nezveřejnil, kolik se za tu dobu vystřídalo v Iráku a v Sýrii vojáků, ale uvádí, že nyní má v Iráku 3500 vojáků (před rokem to bylo více než 5000) a další dvě tisícovky v Sýrii. Vystřídalo se jich tam ale několikanásobně více, protože jednotky rotovaly. Od roku 2014 jich v Iráku padlo něco přes padesát. O případných amerických obětech v Sýrii informace nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám