Hlavní obsah

Amnesty: Západ nebral v Rakce na civilisty příliš ohled

Právo, DPA, ČTK, mcm
Rakka

Při loňských náletech západní koalice na severosyrské město Rakka mohlo být podle Amnesty International (AI) porušeno mezinárodní právo, protože na civilisty se bral malý ohled. Pro název své zprávy – Zničující válka – si AI vypůjčila vyjádření amerického ministra obrany Jamese Mattise, jenž tak loni označil připravující se ofenzívu proti Islámskému státu (IS) v Rakce.

Foto: Reuters

Po okupaci Islámským státem a spojeneckém bombardování je syrská Rakka totálně zdevastovaná

Článek

Pracovníci AI na místě strávili v únoru čtrnáct dní a hovořili s víc než stovkou místních. Viděli také 42 míst, která byla terčem koaličních náletů.

Město, kde dříve žilo 200 tisíc lidí, čelilo loni vlnám náletů a dělostřelecké palby. Americká armáda v lednu oznámila, že jen námořní pěchota vypálila na město 30 tisíc dělostřeleckých střel.

Reportéři AP byli ve městě v dubnu a popsali Rakku jako rumiště, nad nímž se vznášel pach z rozkládajících se těl. Z trosek bylo vyproštěno 500 mrtvých.

Koalice: Za vše může IS

Obyvatelé Rakky tvrdí, že koaliční bombardování bylo plošné, nikoli cílené, a žádají náhradu. Podle městské správy bylo zničeno 65 procent budov. Benjamin Walsby z AI proto soudí, že koalice měla postup přizpůsobit situaci. Podle něj se dalo očekávat, že budou umírat civilisté, když se použijí letadla a dělostřelectvo, tedy zbraně s dlouhým palebným dosahem.

AI také pochybuje, zda koalice udělala dost, aby se vyhnula ztrátám mezi civilisty. Údery USA, Británie a Francie by tak podle ní mohly být hodnoceny jako válečné zločiny. Podle pozorovatelů zahynulo v Rakce údajně přes tisíc civilistů.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Příslušník Syrských demokratických sil se kryje před odstřelovačem Islámského státu v Rakce

AI také obvinila koalici, že odmítla podat informace o útocích a detaily o tom, jak se rozhodovalo o cílech. Mluvčí koalice Sean Ryan na kritiku Amnesty reagoval označením její zprávy jako „hrubě nepřesné“ a tvrdil, že AI se na koalici neobrátila.

Krvavý Mosul

Zároveň trval na tom, že se používaly přesné zbraně a cíle byly vybrány podle nejdostupnějších informací. Ryan se také pokoušel hájit koalici tvrzením, že vytvořila koridory, aby civilisté mohli odejít. Bojovníci IS však prý občany zajali a uvěznili ve městě. Podobnou argumentaci používá Rusko kritizované za množství civilních obětí při dobývání Aleppa a Dúmá.

V Mosulu bylo dosud podle irácké armády objeveno 700 těl příslušníků IS a také mnoho mrtvých civilistů. Pátrání po dalších obětech pokračuje. Komplikuje ho těžko přístupný terén a množství výbušnin, které po sobě radikálové zanechali.

Foto: Ivor Prickett

Bitva o Mosúl. Vojáci našli dítě v oblasti předtím kontrolované Islámským státem. (Ivor Prickett, Irsko)

Podle arabské televize al-Džazíra přišlo v boji s IS v provincii Ninive o život asi 10 tisíc civilistů. Nejvíce jich zahynulo v západním Mosulu dobývaném skoro půl roku. Kurdská rozvědka přinesla loni ještě drastičtější údaje: po dobytí Mosulu tvrdila, že ve městě zahynulo na 40 tisíc civilistů.

Boje proti IS v Iráku připravily o domov asi dva milióny lidí, včetně 700 000 obyvatel Mosulu. Mnohé z nich čekají podle televize Al-Džazíra ještě dlouhé měsíce, možná i roky života v uprchlických táborech. Opravy Mosulu totiž zatím nezačaly a škody ve městě způsobené boji dosahují miliard dolarů.

Podle mnohých expertů byla bitva o Mosul, který IS prohlásil za hlavní město svého chalífátu v Iráku, nejtěžším bojem o město od druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám