Hlavní obsah

Americký prezident Obama nečekaně navštívil Irák

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v úterý nečekaně navštívil Irák. Zaletěl do něj z Turecka, kde měla jeho první velká zahraniční cesta končit. V Bagdádu má jednat s iráckým premiérem Núrím Málikím i s americkým velitelem v oblasti. Hlavním tématem je bezpečnost.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama se zdraví s vojáky v Iráku.

Článek

Podle zpravodaje CNN se o možnosti, že Obama zakončí svou první zahraniční cestu v Iráku nebo v Afghánistánu, spekulovalo, ale návštěva se nepovažovala za pravděpodobnou. Přesto se uskutečnila. 

Podle CNN  se během návštěvy setká s vojáky, kteří jsou v Iráku nasazeni. Někteří mají být vyznamenáni. Obama bude jednat s americkým velitelem v Raymondem Odiernem, iráckým premiérem Núrím Málikím a iráckým prezidentem Džalálem Talabáním.

S oběma iráckými politiky však bude zřejmě mluvit jen po telefonu, i když se s Talabáním měl setkat osobně. Špatné počasí mu podle BBC neumožnilo přelétnout vrtulníkem z Camp Victory do opevněné zelené zóny.

Hlavním tématem má být bezpečnost v Iráku, protože Obama plánuje stáhnout z Iráku většinu amerických vojáků, což by mu umožnilo vyslat posily do Afghánistánu. Přestože iráčtí vojáci a policisté jsou už lépe vycvičeni, panují obavy, zda budou schopni zajistit bezpečnost země.

Americký prezident Barack Obama po příletu do Iráku. Na snímku v rozhovoru s vrchním velitelem americké armády v Iráku Rayem Odiernem.

FOTO: ČTK/AP

Atentáty v Iráku pokračují

Za poslední dva dny spáchali atentátníci v Iráku sedm útoků. V úterý vybuchla nálož umístěná v automobilu poblíž šíitské modlitebny ve čtvrti Kázimíja na severu města a zabila osm lidí.

V pondělí při šesti atentátech zahynulo nejméně 34 osob a dalších 110 jich bylo zraněno. Při největším z nich zahynulo v šíitské čtvrti Sadr 12 osob.  Většiná obětí byli šíité, což zvyšuje obavy z návratu sektářského násilí.

Foto: ČTK

Původní plán Obamovy cesty

FOTO: ČTK

Obama už v předvolební kampani tvrdil, že jeho cílem je stáhnout vojáky z Iráku. Chce se soustředit na boje v Afghánistánu a na afghánsko-pákistánských hranicích, kde mají radikálové z Tálibánu a al-Kajdy své bezpečné základny.

Během své první zahraniční cesty navštívil summit G20 v Londýně, výroční zasedání NATO v Štrasburku a Kehlu a v sobotu večer zavítal do Prahy, kde se v neděli účastnil neformální schůzky USA - EU.

Obamova evropská cesta
V úterý americký prezident návštěvu Turecka a celou cestu po Evropě končil. Během své první cesty přes Atlantik v nejvyšší funkci v USA se Obama zúčastnil vrcholných schůzek dvaceti největších hospodářských mocností (G20) v Londýně, Severoatlantické aliance ve Štrasburku a Kehlu a Evropské unie a Spojených států v Praze.

 Poslední zastávkou jeho zahraniční cesty mělo být Turecko, odkud se měl vrátit do vlasti. Jeho žena Michelle se vrátila domů už z Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám