Hlavní obsah

Americký ministr obrany přiletěl do Iráku

Bagdád
Aktualizováno

Americký ministr obrany Ashton Carter v pondělí přicestoval do Iráku na předem neohlášenou návštěvu, během níž se setká s americkými vojenskými veliteli a iráckými představiteli. Budou jednat o boji s Islámským státem (IS). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

Carter se má setkat s iráckým premiérem Hajdarem Abádím a ministrem obrany Chálidem Ubajdím. V plánu je rovněž jednání s americkým generálem Seanem MacFarlandem z mezinárodní koalice, která se v Iráku podílí na boji proti IS.

Podle ministra pomohou Američané Iráčanům zřídit na nově dobyté základně v Kajáře logistické centrum. Letecká základna "bude jedním z center, z něhož budou irácké bezpečnostní síly podporované námi podnikat operace směřující k získání kontroly nad Mosulem", dodal.

Američtí poradci jsou rovněž připraveni doprovázet irácké jednotky, které se budou snažit miliónový Mosul na severu Iráku obklíčit. Podle nejmenovaného amerického představitele již skupina vojáků USA v neděli dorazila na základnu v Kajáře, aby situaci na místě vyhodnotila.

Dobytí vojenské základny Kajára, která se nachází 60 kilometrů jižně od Mosulu, oznámila irácká armáda v sobotu. Mosul je největším městem, které má Islámský stát dosud v rukou. Iráčtí vojáci se již několik měsíců připravují na jeho dobytí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám