Hlavní obsah

Americká bezpilotní letadla zabila předáka Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně devět povstalců z afghánského radikálního hnutí Taliban bylo ve středu ráno zabito při náletech amerických bezpilotních letounů na cíle v severozápadním Pákistánu. Později bylo oznámeno, že při obdobném náletu minulý týden zřejmě zahynul jeden z čelných předáků Al-Káidy Husain Jemení, organizátor nedávného atentátu proti CIA v afghánském městě Chóst.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun Predator

Článek

"Máme k dispozici fakta nasvědčující tomu, že Husain Jemení, významný činitel teroristické sítě Al-Káida v kmenových oblastech Pákistánu, byl minulý týden zabit," řekl agentuře AFP washingtonský činitel, který nechtěl být jmenován.

Jemení byl považován za předního plánovače a odborníka na výbušniny ve službách teroristů. Západní rozvědky se domnívají, že zorganizoval sebevražedný útok, při němž dvojitý agent zabil koncem prosince na americké základně v Chóstu sedm členů americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), když s výbušninou na těle pronikl do budovy americké centrály.

První nálet mířil proti opevněnému stanovišti povstalců asi deset kilometrů od města Miranšáh, které je správním střediskem pákistánského autonomního území Severní Vazíristán. Druhý útok, který následoval asi po 50 minutách, byl zaměřen do oblasti vzdálené asi 40 kilometrů od Miranšáhu. Několik ozbrojenců bylo při náletech zraněno, dodali oficiální činitelé, kteří si nepřáli být jmenováni.

Severní Vazíristán leží při hranicích s Afghánistánem a je považován za jedno z hlavních útočišť ozbrojenců Talibanu a teroristické sítě Al-Káida.

Spojené státy provádějí podobné nálety v severozápadním Pákistánu pravidelně. Američtí představitelé pod podmínkou anonymity přiznávají, že bezpilotní letadla jsou jednou z nejefektivnějších zbraní proti povstalcům. S jejich pomocí se už podařilo zabít několik významných představitelů Talibanu, včetně šéfa pákistánské odnože radikálů Baitulláha Mahsúda.

Útoky nepilotovaných letounů však často vyvolávají kritiku pákistánské vlády, která je označuje za narušení suverenity země. A to přesto, že Taliban, proti kterému jsou nálety namířeny, bojuje proti této vládě. USA tvrdí, že údery provádí se souhlasem Islámábádu, který to však popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám