Hlavní obsah

Američané v Iráku čelí ostřelování svých základen

– Bagdád

Šest lidí bylo v pondělí zraněno, když čtyři rakety typu kaťuša zasáhly vojenskou základnu v blízkosti bagdádského mezinárodního letiště. S odvoláním na sdělení irácké armády o tom informovala agentura Reuters. Jde o třetí podobný útok za týden, celkem jich bylo více než deset.

Foto: Stephen Kalin, Reuters

Američtí vojáci na základně na sever od iráckého Mosulu. (archivní snímek)

Článek

Armáda v prohlášení uvedla, že blízko místa útoku objevila několik raket a raketomet. Zraněno podle ní bylo šest bojovníků. K činu se nikdo nepřihlásil.

Minulý čtvrtek dopadlo pět raket kaťuša na leteckou základně Balad vzdálené 80 km severně od hlavního města, kde působí američtí vojáci. Útok však nezpůsobil žádné škody a nikdo nebyl zraněn.

Minulé úterý dopadlo sedm raket na základnu Ajn al-Asad v provincii Anbár v západním Iráku. Ani v tomto případě ale nebyl nikdo zraněn. I na ní působí američtí vojáci. Poblíž základny byl objeven náklaďák s odpalovacím zařízením. Sedm tubusů bylo prázdných, v osmi dalších se nacházely další rakety.

Podle agentury Bloomberg těmto třem útokům předcházelo osm dalších během posledních pěti týdnů.

USA viní radikály napojené na Írán

Spojené státy jsou přesvědčené, že za útoky stáli radikálové s vazbami na Írán. Agentuře Bloomberg to řekl anonymně jeden americký představitel. Americký ministr obrany Mark Esper uvedl v této souvislosti v Kongresu, že je znepokojen íránskými aktivitami.

Několik různých věrohodných zdrojů uvedlo, že útok na Ajn al-Asad byl podniknut šíitskou milicí napojenou na Írán, protože při něm použity rakety větší ráže 122 mm z raketometu Grad s lepším odpalovacím zařízením.

„Bereme tyto incidenty vážně stejně jako naši partneři v iráckých bezpečnostních silách, které tyto události vyšetřují “ uvedl mluvčí Pentagonu Sean Robertson „Jasně dáváme najevo, že útoky na americké a koaliční vojáky a zařízení nebudou tolerovány a že si ponecháváme právo na odpověď,“ dodal.

Situace v Iráku je komplikovaná, protože se v něm od 1. října konají masové protivládní demonstrace, které pokračují i poté, co premiér oznámil demisi. V pátek do demonstrantů střílela neznámá ozbrojená skupina z pick-upů a 25 jich zabila.

Reklama

Výběr článků

Načítám