Hlavní obsah

Američané se předloni přiblížili ke skrýši Usámy bin Ládina

Právo, Jiří Roškot
NEW YORK

V zimě 2004-2005 se americká hlídka v pákistánsko-afghánském pohraničí tak těsně přiblížila horskému úkrytu vůdce al-Kajdá Usámy bin Ládina, že jeho ochranka už chtěla vydat heslo k jeho zabití, aby vyhověla přání šéfa sítě al-Kajdá nepadnout do zajetí živý.

Článek

Napsal to časopis Newsweek s odvoláním na Umara Farúkiho, styčného důstojníka Tálibánu u al-Kajdá, s nímž se reportér setkal v Afghánistánu. Měsíc, den ani geografickou oblast, v níž se drama odehrálo, však neupřesnil.

"Pro případ 99procentního rizika, že bude šejk (jak ho Usámovi stoupenci přezdívají) zajat, mají jej obětovat a všichni spáchat sebevraždu. To řekl svým mužům," citoval Farúki vyššího operativce al-Kajdá šajcha Saída.

Američany prý zahlédla předsunutá hlídka několik kilometrů před úkrytem. Zdálo se, že jejich jednotka nabrala směr právě k Usámovu táboru. Vyslali varování a 40 bodyguardů už připravovalo jeho přesun do záložního úkrytu.

Jejich znepokojení bylo údajně značné. Heslo k likvidaci Usámy ale nakonec vydáno nebylo. Američané se totiž nakonec stočili jiným směrem, čímž potvrdili, že se přiblížili úplně náhodou.

Bývalý důstojník CIA: Střílíme do tmy

Od té doby, co v prosinci 2001 Usáma bin Ládin unikl z Američany obléhané skalní pevnosti Tora Bora, neměla americká rozvědka větší jistotu o jeho pobytu než 50 na 50. Potvrdil to důstojník tajné služby CIA pro jižní Asii Bruce Riedel, jenž nedávno odešel do penze.

"K Usámovi od počátku roku 2002 nevedla vážná stopa. Teď střílíme do tmy jako v kosmu a naděje, že něco trefíme, je nulová," řekl Newsweeku. Zpravodajští experti mají za to, že lapit Usámu v těžkém terénu s obyvatelstvem, které je mu příznivě nakloněno, bude krajně obtížné.

Hlavní poradce prezidenta George Bushe na otázky terorismu Frances Townsendová, přiznala, že lídři al-Kajdá sice už nemají útočiště v Afghánistánu jako před 11. zářím 2001, ale organizace se obnovuje v pohraničních horách s Pákistánem. "Máme velmi silné náznaky, že al-Kajdá plánuje útok proti Západu. Jsme si tím velmi jisti," řekl Newsweeku.

Reklama

Výběr článků

Načítám