Hlavní obsah

Američané při bojích v Afghánistánu zabili 50 civilistů

KÁBUL

Útok amerických jednotek na údajné bojovníky Tálibánu v afghánské provincii Herát si vyžádal nejméně padesát civilních obětí. Uvedly to ve středu zdroje afghánské vlády a OSN. Afghánský prezident Hámid Karzáí je touto skutečností pobouřen. Američané ohlásili, že při bojích zabili 136 Tálibů.

Článek

Okres Šindánd, kde americké jednotky o víkendu útočily na údajné pozice Tálibánu v provincii Herát za západě země při hranicích s Íránem, ve středu navštívily vyšetřovací týmy vlády a OSN.  

Afghánská policie na místě nalezla 51 mrtvých civilistů. Mezi oběťmi bylo i 18 žen a několik dětí. Mnoho dalších osob bylo zraněno. Mise OSN potvrdila smrt 49 civilistů. Její mluvčí Adrian Edwards uvedl, že byla do oblasti vyslána, neboť ´jsme se obávali možného zneužití síly možných ztrát civilistů´.

Američané ohlásili, že v bojích a při leteckých útocích zabili 136 bojovníků Tálibánu. [celá zpráva] Podle nich si boje nevyžádali žádné ztráty mezi civilisty. Akci však podnikli bez pomoci Afghánců, kteří nechtěli bojovat s Američany. Střety v relativně poklidné provincii patřili k jedněm z nejtvrdších.

Afghánský prezident Hámid Karzáí vyjádřil velké roztrpčení. V prohlášení, které vydala jeho kancelář, stojí: "Prezident sdělil NATO a koaličním velitelům, že trpělivost afghánského lidu se ztenčuje s tím, jak pokračuje zabíjení nevinných civilistů. Civilní oběti a prohledávání domů jsou na neakceptovatelné úrovni a Afghánci je dál nemohou snášet:"

Není to jediný případ. V provincii Kandahár na jihu země podle guvernéra Asadulláha Chálida byli civilisté i mezi 13 lidmi zabitými koaličními silami při útoku na kolonu vozů. Mezi mrtvými byly dvě ženy. USA tvrdí, že při útoku na kontrolní stanoviště zabili koaliční vojáci pět vzbouřenců.

Ztráty civilistů představují největší problém ve vztazích mezi afghánskou vládou a NATO. Velitelé už v lednu slíbili, že budou při útocích uvážlivější. Mezi 4000 oběťmi loňských bojů je tisíc civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám