Hlavní obsah

Američané pátrají po pilotovi F-16, možná byl sestřelen

BAGDÁD

Americká armáda nemá zprávy o osudu pilota amerického stíhacího bombardéru F-16CG, který se v pondělí zřítil u Bagdádu, když v sunnitské provincii Anbár nedaleko Fallúdži při letu v malé výšce útočil na vzbouřence. Rebelové tvrdí, že stroj sestřelili. Americké letectvo důvod pádu stroje šetří.

Článek

Mluvčí armády generálmajor William Caldwell na úterní tiskové konferenci uvedl, že pilot, jehož jméno nesdělil, je nezvěstný. Prioritou je podle něj pilota najít a zachránit. "Pilot nebyl nalezen na místě havárie. Jeho stav není nyní znám," uvedlo prohlášení letectva. Specialisté zatím odebrali na místě nehody vzorky DNA.

Vzbouřenci tvrdí, že stroj sestřelili

K úspěšnému útoku na stíhací bombardér se přihlásily v satelitní televizi al-Džazíra dvě skupiny iráckých vzbouřenců. Al-Džazíra zveřejnila i záběry vraku stroje na poli u statku. Televize informovala, že pilot zahynul, ale záběry mrtvého těla pilota neukázala, byly prý příliš šokující. Podobný videozáznam obdržela údajně i zpravodajská televize AP. Kromě trosek letounu je na nich zřejmě vidět i tělo mrtvého amerického pilota a nedaleko něj zamotaný padák.

Americká armáda potvrdila, že na místo pádu stroje se nejprve dostali rebelové. "Koaliční průzkumné prostředky a stíhací letadla byly v době havárie nad ním a potvrdily, že na místě nehody byli okamžitě po nehodě vzbouřenci," uvedlo prohlášení letectva. "Pozemní síly zabezpečily místo havárie a v pondělí, jakmile skončili bojové operace v oblasti," dodává zpráva. Stroj F-16 CG havaroval při strafingu (útok z malé výšky, kdy se postřeluje nepřítel na zemi).

Mluvčí americké armády generálmajor William Caldwell podle agentury AP hned v pondělí vyjádřil pochybnosti o tom, že by letoun mohl být sestřelen. Argumentoval tím, že stroje F-16 létají velmi rychle a v Iráku nebyly dosud zjištěny zbraně, které by je byly schopné zasáhnout. Tzv. strafing  je však speciálním způsobem útoku, jenž je sice účinný, ale mnohem nebezpečnější, neboť letadlo je i v dostřelu lehkých palných zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku se zřítil americký bojový letoun F-16

Americký stíhací bombardér F-16 CG havaroval v pondělí v Iráku. Zřítil se v půl druhé místního času asi třicet kilometrů severozápadně od Bagdádu v neklidné...

Výběr článků

Načítám