Hlavní obsah

Američané obvinili Asada ze spolupráce s Islámským státem

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Americké velvyslanectví v Sýrii obvinilo syrský režim, že podniká nálety, které pomáhají Islámskému státu v postupu u Halabu. Snaží se tak využít Islámského státu k útoku na další radikální organizaci, a to Frontu An-Nusra, napojenou na Al-Káidu. Ta se pokouší ovládnout západ Sýrie a ohlásila ofenzívu na Damašek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát svádí boje se syrskými Kurdy v provincii HasakaVideo: Reuters

 
Článek

Podle izraelského listu Ha’arec dává informace o spolupráci Damašku s IS západní koalici možnost změnit strategii. Spolu s bojem proti IS by tak mohla začít útočit i na režim Bašára Asada, jak to požadují mnozí vzbouřenci i Kurdové.

„Zprávy naznačují, že režim podniká nálety na podporu postupu IS na Halab, pomáhá extremistům proti obyvatelům Sýrie,“ uvedlo na Twitteru podle listu Ha’arec americké velvyslanectví v Sýrii bez dalšího vysvětlení. Velvyslanectví je sice zavřené a americké zájmy v Sýrii zastupuje česká ambasáda, na webu jsou však Američané stále aktivní. Velvyslanectví také uvedlo, že Asad ztratil svoji legitimitu a „nikdy nebude efektivním partnerem v boji proti terorismu“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva se objevila poté, co bojovníci Islámského státu v neděli zatlačili soupeřící vzbouřenecké skupiny severně od Halabu až k turecké hranici. Vzbouřenci z tzv. Levantské fronty, ve které spolu bojují umírnění vzbouřenci s bojovníky An-Nusra, se obávají, že IS míří ke křižovatce Bab as-Salám mezi Halabem a tureckou hranicí. [celá zpráva]

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Dlouhodobá spolupráce z nutnosti

List Ha’arec zmínil, že zpráva amerického velvyslanectví není nijak překvapivá, protože podle něj Asad s Islámským státem spolupracuje – kupuje od něj levně ropu těženou na syrském území, které IS ovládl. V poslední době se ale množí důkazy i o vojenské spolupráci, a to zejména v bojích v syrské provincii Halab.

Podle listu se vojenská spolupráce Damašku s Islámským státem prohlubuje. Nálety mají umožnit IS v provincii Halab ovládnout hlavní silniční tahy, které kontroluje koalice Džajš al-Fatah, k níž patří také fronta An-Nusra, hlásící se k Al-Káidě. Asad chce této koalici zabránit ovládnout město Halab a zabránit Levantským v útoku na provincii Latákíja, která je hlavním útočištěm vládnoucích alávitů.

Spolupráce armády s IS se prý projevila i v Palmýře, kde armáda vyklidila pole a umožnila radikálům město ovládnout. [celá zpráva]

Mnozí vojenští experti ale uváděli, že se syrští vojáci stáhli, protože neměli dost sil hájit odlehlé pouštní město, když byl ohrožen klíčový západ země. [celá zpráva]

O spolupráci Damašku s IS psal i německý týdeník Der Spiegel, podle něhož ale probíhala na přelomu let 2013 a 2014, kdy IS čelil tlaku ostatních vzbouřeneckých skupin. Tehdy syrské letectvo bombardovalo jen pozice ostatních vzbouřenců, a na ty se také soustřeďoval IS. Když loni v létě získal IS moderní zbraně v Iráku, základnu syrských sil u Rakky dobyl a vojáky v ní povraždil. [celá zpráva]

Sálim Idrís, který vykonává v dočasné vládě sestavené opozicí funkci ministra obrany, přesto nyní tvrdí, že v IS slouží nejméně 180 důstojníků syrské armády a pomáhají skupině koordinovat akce s vojskem.

Damašek obvinění popírá

Syrští vládní představitelé ale jakákoli podobná obvinění ze spolupráce s IS odmítají. „Syrská armáda bojuje s Islámským státem ve všech oblastech, kde v Sýrii působí,“ uvedl syrský vojenský představitel.

Asad opakovaně vyzýval západ pro koordinaci kroků při boji s terorismem.

Turecko a arabské země chtějí Asadův pád

Na syrské vzbouřence sází především Turecko a Saúdská Arábie, které je vyzbrojují, i když umírnění spolupracují s frontou An-Nusra. Turecko podmínilo větší angažovanost v Sýrii právě bojem proti Asadovi.

Západ a arabské země podle Ha’arecu díky posledním informacím dostávají argument spojit boj proti IS v Sýrii s válkou proti Asadovi. Dosud zejména Západ tvrdil, že zatímco proti IS je třeba postupovat vojensky, syrský občanský konflikt je třeba řešit diplomaticky.

Tlak na změnu americké strategie a spojení boje s Islámským státem se svržením Asada je patrný i ze strany Kurdů. Kurdská agentura Rudaw v úterý otiskla analýzu experta Bašdara Pušo Ismaíla, který mimo jiné uvedl: „Americký výcvikový a vyzbrojovací program v Sýrii je pomalý a nejasný. Tyto síly jsou dokonce určeny pro konfrontaci s IS, a ne proti skutečnému důvodu, proč IS nyní existuje, a tím je režim Bašára Asada.“

Někteří absolventi výcviku se prý odmítli zavázat k tomu, že budou bojovat výhradně proti IS, a ne proti Asadovi. Nejsou prý ochotni bojovat bez krytí leteckých operací, které se zatím provádějí jenom proti IS.

Tlak na izolaci Asada je patrný i z úterního textu panarabského listu Aš-Šark al-Avsat, který vychází v Londýně. Moskva podle něj přestala trvat na tom, že je Asad nenahraditelný. Z Damašku stáhla 100 svých zástupců a jejich příbuzných a neposlala za ně náhradu. Výrazně zredukován byl i počet zaměstnanců ruského velvyslanectví v Damašku, kde je teď pouze nezbytný personál. Rusko údajně také přestalo plnit dohodu o zajištění provozu vojenských letadel Suchoj. List se odvolal na nejmenované vysoké představitele zemí Perského zálivu a západních států. Z týmu, který v Damašku řídí bojové operace, prý kromě Rusů odešli také zástupci Íránu a Asadův vojenský spojenec – libanonský Hizballáh. Potvrzeno to ale není. Tlak vzrostl před úterní pařížskou konferencí o boji s IS.

Podle diplomatů USA zatím s rozhodnutím o nové taktice v Sýrii vyčkávají, protože počítají s tím, že podaří-li se do konce června uzavřít dohodu o íránském jaderném programu, pomůže s vyjednáváním s Damaškem Teherán.

Írán potvrdil podporu Asada

Írán aktivně podporuje Asadovu stranu. Má v Sýrii mnoho vojenských poradců a pod velením íránských revolučních gard tam operují milice. Tvoří je prý několik tisíc afghánských uprchlíků, kteří žili v Íránu. Teherán je údajně připraven vyslat do Sýrie dalších 50 tisíc lidí, což podle Ha’arecu svědčí nejenom o oslabení syrské armády, ale také o odhodlání Íránu chránit syrský režim.

Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý varoval země, které podporují povstání v Sýrii, že se to obrátí proti nim. „Bohužel některé země se přepočítaly a myslely si, že teroristické skupiny budou vždy prostředkem k dosažení jejich cílů. Ale dříve nebo později samy tyto země zasáhne metla terorismu,“ řekl íránský prezident v Teheránu při setkání s předsedou syrského parlamentu Muhammadem Džihádem Lahamem. Dodal, že Írán bude podporovat režim prezidenta Bašára Asada „až do samého konce“ konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám