Hlavní obsah

Al-Kájda slibuje další útoky na USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předvečer pondělního pátého výročí útoků na budovy Světového obchodního střediska a Pentagon, zveřejnila al-Kájda na stránkách islamistů hodinu a čtvrt dlouhé video, na němž hrozí dalšími, ještě mnohem strašnějšími útoky. Druhý muž sítě Ajmán Zavarí na něm vyzývá k zostření boje proti USA a zmiňuje úspěchy islamistů v Afghánistánu a v Somálsku.

Článek

"Dny jsou těhotné, zrodí se nové událostí se souhlasem a pod vedením Alláha," poeticky popisuje nacházející nové útoky Ajmán Zavahrí, které budou podle něj mimořádně silné. "Vaši vůdci před vámi tají opravdový rozsah katastrofy," říká na videu.

Zavahrí v rozhovoru, kde odpovídá na otázky mezinárodní politiky, upozornil obyvatele západních zemí a Židy, aby si uvědomili, že "realitou mezinárodní politiky je ponižování a útlak muslimů, kteří jsou v rukou modloslužebnických králů, kteří dominují tomuto světu". Muslimové si to však podle něj oprávněně nenechávají líbit a úspěšně se brání.

Upozorňuje na úspěchy islámských bojovníků po celé Asii i v Somálsku. "Pravíme vám, neměli byste se jen starat o osud svých vojáků v Iráku a v Afghánistánu, kteří jsou odsouzeni k záhubě. Měli byste se obávat i o svou přítomnost v Perském zálivu a na druhém místě o Izrael," praví v prohlášení Zavahrí.

Tálibán má úspěchy

Silám NATO, které převzaly velení operací na jihu Afghánistánu, Zavahrí vzkázal: "Chtěl bych Brity upozornit, že se tentokrát se Dr. Brydon do Indie nevrátí."

Zavahrí naráží na porážku, kterou britské impérium utrpělo v Afghánistánu v roce 1842, Brydon byl jediný, kdo přežil masakr britských vojáků. Podle Zavahrího se situace pro Tálibán v Afghánistánu vyvíjí "velmi dobře". Zopakoval, že Tálibán ovládá největší oblast země od amerického útoku z listopadu 2001, což přiznává i koalice.

Al-Kajdá nezapomněla na anglické titulky

Video má mnohem vyšší kvalitu než předcházející nahrávky. Je opatřeno  anglickými titulky a na úvod jsou z něj vybrané ukázky. Natočeno bylo nedávno, protože zmiňuje úspěchy Svazu islámských soudů v Somálsku i bombardování Libanonu po únosu dvou izraelských vojáků Hizballáhem.

Zavahrí na něm také vyzval k poskytnutí pomoci muslimským bratřím v Libanonu a v Gaze". Vyzval též irácké Kurdy, aby se obrátili proti svým americkým spojencům a "napsali úctyhodnou stránku současných dějin islámu." Vyzval také k pomstě Americe kvůli uvězení slepého egyptského duchovního Umara  Abdar Rahmána. Tento slepý Egypťan byl před deseti lety v USA odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na pumovém útoku proti Světovému obchodnímu středisku v New Yorku v roce 1993. Údajně měl velký vliv na pozice al-Kájda v Egyptě.

Reklama

Související články

Zavahrí: Afghánci, povstaňte proti USA

Jeden z nejhledanějších teroristů světa, Ajmán Zavahrí, jenž je mužem číslo dva v hierarchii organizace al-Kajdá, vyzval na videonhrávce Aghánce, aby se zbraní...

Výběr článků

Načítám