Hlavní obsah

AI: Palestincům je odpírána voda. Proč si nevyvrtají studny? ptá se Izrael

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/New York

Izrael omezuje Palestincům přístup k vodě, někteří ji dostávají jen minimální množství 20 litrů na den, uvedla v úterý organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Izrael zprávu odmítá jako nevyváženou a obvinil Palestince, že si za svou situaci mohou sami, když si nevyvrtali ani úředně schválené studny.

Foto: Fadi Arouri , Reuters

Izrael používá proti palestinským demonstrantům vodní děla.

Článek

Podle zprávy Palestinci spotřebují denně v průměru 70 litrů vody na osobu, zatímco Izraelci 300 litrů. Mnozí Palestinci však mají k dispozici jen 20 litrů nezávadné vody na den, což je minimální množství doporučované v případě humanitárních katastrof.

Podle zprávy brání Izrael Palestincům na západním břehu Jordánu vrtat studny a zabavuje jim nebo dokonce likviduje cisterny. Židovští osadníci ve stejné oblasti se přitom podle zprávy mohou těšit z bazénů.

Podle zprávy Izraelci využívají přes osmdesát procent vody z hor a artézských studní.

"Voda je základní potřebou a právem, ale pro mnoho Palestinců je obtížně splnitelným luxusem získat dokonce vodu v nízké kvalitě v množství nezbytném pro život,“ uvedla Donatella Roverová z Amnesty International. "Izrael musí ukončit tuto diskriminační politiku a okamžitě zrušit restrikce pro Palestince, které jim omezují přístup k vodě," dodala.

V pásmu Gazy zase Izrael podle zprávy blokuje přístup k materiálům umožňujícím renovovat vodovodní řady, které jsou v katastrofálním stavu.

Izrael zprávu AI vyvrací

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev odmítl zprávu jako nevyváženou. Údaje v ní jsou podle něj nepřesné. Navíc podle něj Palestinci špatně řídí hospodaření s vodou, které je v oblasti nedostatek, a nezajišťují si nutné zdroje.

Zcela pak omítl, že by Izrael bránil Palestincům vrtat studny Podle něj Izrael schválil 82 projektů na stavbu studní a artézských studní, ale Palestinci z nich realizovali jen 26.

Reklama

Výběr článků

Načítám