Hlavní obsah

AI: Islamisté v Sýrii mučí i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikální sunnitská organizace Islámský stát v Iráku a Damašku, která kontroluje velkou část severu Sýrie, provozuje tajné věznice. V nich její příslušníci mučí a popravují. Týrání jsou podrobovány i osmileté děti. S odkazem na svědky to ve čtvrtek oznámila organizace Amnesty International (AI).

Foto: Mahmoud Hebbo, Reuters

Syrští školáci procházejí ruinami domů zničených dělostřeleckou palbou ve městě Aleppo. Archivní snímek

Článek

Radikálové mají podle Amnesty International v oblastech kolem měst Rakka a Halab sedm věznic. „Unesené a zadržené jsou zde i osmileté děti. Jsou drženy společně s dospělými v krutých a nehumánních podmínkách,“ uvedl ředitel AI pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther.

Praktiky věznitelů popsalo několik lidí, kteří zde byli drženi. Vězni jsou podle nich bičováni elektrickými kabely a gumovými pásy, mučeni elektrošoky a nuceni trávit dlouhý čas v bolestivých pozicích, například v poloze štíra, kdy jsou obě zápěstí zadržovaného připevněna k jednomu z ramen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na syrské děti dopadla raketaVideo: Reuters

Rivalové a hříšníci

Některé z vězňů sunnitští extremisté podezírají z krádeže, jiné ze zločinů proti islámu, jako například kouření či mimomanželského styku. Další se vzpírali přímo akcím Islámského státu, anebo byli členy jiných ozbrojených skupin a frakcí, často ale byli také součástí opozice vůči vládě prezidenta Bašára Asada.

Bičování se podle svědků nevyhnulo ani vězněným dětem. Dva z nich vypověděli, že v jednom případě zhruba 14letému chlapci vysázeli věznitelé při výslechu na tělo 90 ran. V jiném případě byl křik svého trýzněného syna nucen poslouchat otec držený ve vedlejší místnosti.

Amnesty International vyzvala sunnitskou organizaci, aby s praktikami přestala.

Válka v Sýrii trvá bezmála tři roky. Vyžádala si víc než 100 000 životů. Do konfliktu se zapojili i radikální islamisté napojení na síť Al-Káida.  Zejména USA proto lavírují s větší podporou syrské opozice a z Washingtonu se dokonce ozývají hlasy za udržení Asada u moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám