Hlavní obsah

Afghánská televize odvysílala video s uneseným Němcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Soukromá afghánská televize TOLO ve čtvrtek odvysílala video, na němž žádá o pomoc unesený 62letý Němec Rudolf Blechschmidt, kterého od 18. července zadržuje fundamentalistické hnutí Tálibán. Prosí o pomoc německou i afghánskou vládu, protože je vážně nemocný a je vězněn v horách v nadmořské výšce 3000 metrů.

Článek

Pobledlý a pokašlávající rukojmí říká: "Jsem vězeň a nejsem na tom zdravotně dobře. Žiju ve velmi obtížných podmínkách, v horách ve výšce tři tisíce metrů."

Dvaašedesátiletý inženýr má srdeční potíže a docházejí mu léky. "Jsem na tom vážně špatně. Jsem přítel afghánského lidu a žádám afghánskou vládu, německé velvyslanectví v Kábulu i německou vládu, aby zajistili moje propuštění. Během tří dnů mi dojdou léky na srdce. Čas utíká," uvedl Blechschmidt.

Na videu, kde hovoří obklopen čtyřmi únosci s kalašnikovy, si stěžuje, že kábulská vláda s únosci nejedná. "Tálibán se pokouší vyjednávat s afghánskou vládou. Ale vláda s Tálibánem nemluví. Tálibán se snažil navázat spojení s velvyslanectvím, aby nás propustil, ale pokud vyprší lhůta, chtějí nás zabít," říká Němec, který byl unesen spolu se čtyřmi Afghánci. "My, Afghánci žádáme prezidenta Karzáího a jeho vládu, aby nám pomohla kvůli nám samým i našim dětem," řekl jeden z nich.

Tálibán požaduje stažení Němců

Tálibán požaduje, aby Německo stáhlo z Afghánistánu 3300 svých vojáků. Berlín to odmítá, ale čelí tlaku opozice i veřejnosti. Příští měsíc navíc vládu čeká v parlamentu klíčové hlasování o tom, zda obnovit mandát německých sil v Afghánistánu.

Blechschmidta unesl Tálibán 18. července na jihu Afghánistánu spolu s jeho kolegou, který je ale již po smrti. Původně se předpokládalo, že Rüdiger Dietrich podlehl zástavě srdce způsobené diabetickým šokem. Pitva provedená v Německu ale prokázala, že byl zastřelen, jak Tálibán oznámil. Tálibán také zadržuje 19 Korejců.

Za posledních 18 měsíců bylo v Afghánistánu zabito více než 6500 lidí, čímž se uplynulý rok a půl stal nejkrvavějším obdobím od roku 2001, kdy americké a afghánské síly svrhly režim hnutí Tálibán. Přesun vojáků a zdrojů do války v Iráku navíc umožnily afghánským povstalcům přeskupit síly a znovu se pustit do boje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám