Hlavní obsah

Libanonci pálili na přelétávající izraelské stíhačky

ČTK, Novinky, Ha´arec
BEJRÚT/JERUIZALÉM

Libanonské protiletadlové dělostřelectvo ostřelovalo v úterý izraelské stíhací bombardéry, které ráno prolétávaly nízko nad Bejrútem, jeho předměstími i nad jihem Libanonu. Francie oznámila, že ze strany Izraele šlo o narušení libanonského vzdušného prostoru.

Článek

Podle libanonských bezpečnostních zdrojů vletělo z jihu do libanonského vzdušného prostoru po 08:00 SEČ osm izraelských strojů. Čtyři z nich pokračovaly do hloubky Libanonu a nejméně šestkrát nalétly na jižní předměstí Bejrútu, kde je bašta šíitského hnutí Hizballáh. Izraelci létali také nad pozicemi mezinárodních jednotek OSN v jižním Libanonu (UNIFIL), nad Nabatijí a nad přístavem Tyr.

Libanon už několikrát požadoval, aby Izrael s přelety na jeho území přestal, protože porušuje rezoluci 1701 Rady bezpečnosti OSN, na jejímž základě bylo 14. srpna vyhlášeno příměří mezi Izraelem a Hizballáhem. [znění rezoluce] Stejný názor zastávají i mezinárodní síly UNIFIL, jimž velí Francie. Mluvčí francouzského ministra zahraničí Jean Baptiste Mattei oznámil, že přelety jsou "v rozporu s duchem" rezoluce RB OSN: "Žádáme Izrael aby s přelety skončil." 

Velitelství UNIFIL žádalo, aby OSN změnila mezinárodním jednotkám mandát a umožnila jim použít protileteckou obranu proti izraelským strojům. Podle nynějšího mandátu může UNIFIL protiletadlové zbraně použít jen v sebeobraně.

Izrael trvá na tom, že jeho letadla budou pokračovat v přeletech nad Libanonem s cílem zajistit, že do jižního Libanonu nebudou pašovány zbraně ze Sýrie.

Přelety se uskutečnily jen několik hodin před plánovaným televizním vystoupením šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha, který se skrývá. Izrael opakovaně hrozil, že ho zabije. Hizballáh stále zadržuje dva unesené izraelské vojáky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám