Hlavní obsah

Jeruzalém: Vládní koalici obohatí "izraelský Haider"

ČTK, Novinky, Haarec, lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský parlament v pondělí schválil vstup ultrapravicové strany Izrael je náš domov v čele s Avigdorem Liebermanem do vládní koalice. Pro vládu premiéra Olmerta, které výrazně klesla popularita po válečném konfliktu s Hizballáhem, to znamená posílení většiny v parlamentu. Opozice kontroverzního politika, který chce Izrael zbavit jeho arabských obyvatel, silně kritizuje.

Článek

Vstup Liebermannovy pravicové strany do Olmertovy koalice podpořilo 61 poslanců, proti bylo 38 zákonodárců.

Pro Olmertův kabinet to v parlamentu znamená posílení většiny z dosavadních 67 na 78 hlasů z celkového počtu 120 poslanců v Knessetu. Zbylí poslanci se hlasování nezúčastnili. Liebarmanův vstup do koalice už odpoledne poměrem 21:1 hlasu odhlasovala vláda.

Jako ministr pro strategické záležitosti bude Lieberman rozhodovat hlavně o preventivních opatřeních vůči íránské jaderné hrozbě.

Lieberman? "Haider a Le Pen!"

Proti Liebermanově účasti na koalici jsou zejména levicové a arabské strany. Poslanec Ahmad Tíbí z Arabského hnutí pro obnovu Liebermana označil za "nebezpečného politika, fašistu a rasistu".

"Všude jinde by se mu vyhýbali, izraelský premiér ho povyšuje na vicepremiéra," řekl. Tíbí Lieberamana přirovnal k evropským pravicovým politikům Le Penovi a Haiderovi.

Strana Izrael je náš domov je proti vzniku palestinského státu, Lieberman chce navíc zbavit Izrael jeho arabských obyvatel. Tento politický cíl by mohl Olmertovi získat podporu další části izraelské veřejnosti, ovšem  podle expertů může zničit jakékoliv další vyjednávání mezi Izraelem a Palestinou.

Reklama

Související články

Izraelci zabili devět palestinských ozbrojenců

Izraelští vojáci zabili za posledních 24 hodin v pásmu Gazy devět palestinských ozbrojenců. Sedm z nich zahynulo při útocích v noci na sobotu, dva další...

Výběr článků

Načítám