Hlavní obsah

NATO bombardovalo v Afghánistánu kočující pastevce

KÁBUL

Představitelé severoatlantického paktu v pátek potvrdili, že v úterý v provincii Kandahár jejich letouny omylem bombardovaly tábor kočovníků a dvanáct jich zabily. Afghánci však už od čtvrtka uvádějí čtyřicet mrtvých civilistů.

Článek

"Jakmile bitva skončila, vojáci na zemi byli schopni identifikovat dvanáct civilistů," uvedl mluvčí mezinárodních sil ISAF kapitán Andre Salloum. NATO původně uvádělo, že při posledních útocích v provincii Kandahár zabilo 48 bojovníků militantního Tálibán, přičemž střepiny zranily čtyři civilisty. Tálibán však jakékoli ztráty popřel a místní úředníci z okresu Pandžvájí ve čtvrtek oznámili, že bomby zabily nejméně čtyřicet civilistů. [celá zpráva]

"Letadla přiletěla a bombardovala ve tři ráno. Ráno také začalo ostřelování naší vesnice granáty a raketami. Neumožnili nikomu přijít pomáhat," uvedl jeden ze svědků s tím, že okamžitě po akci byla mrtvá těla pohřbívána. Další svědek tvrdil, že zemřelo dvacet jeho příbuzných, a velmi se podivoval terči útoku: "Nebyli tu žádní bojovníci Tálibánu. Žijeme mimo vesnici ne stanech. Každý sem může přijít podívat se na naše obydlí. Všichni jsem kočovníci žijící ve stanech."

Smrt civilistů vyšetřují síly NATO spolu s afghánským ministerstvem obrany. Mluvčí sil NATO Mark Laity sdělil, že se vojáci snaží vyvarovat civilním ztrátám: "Upevňujeme zákony nasazení, ale někdy se věci zvrtnou."

Tálibán viní NATO z genocidy

Jeden z velitelů fundamentalistického afghánského hnutí Tálibán mulla Dadulláh v souvislosti s případem obvinil v pátek vojáky NATO z genocidy. Popřel, že Tálibán používá civilisty jako živé štíty. Tálibán nedovolí, aby si vrazi afghánských žen a dětí oddechli, a bude na ně stále útočit .Příslušníci Tálibánu jsou připraveni v příštích dnech znásobí aktivitu i sebevražedné útoky do takové míry, že jednotky bezvěrců nebudou mít klid.," prohlásil Dadulláh.

V provincii Uzurgán na jihu Afghánistánu nálož nastražená na silnici asi deset kilometrů od Tarín Kútu zabila v pátek 14 pasažérů  projíždějícího autobusu, hlavně starých lidí a dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám