Hlavní obsah

Říjen byl letos pro Američany v Iráku nejhorší

ČTK, BBC, Novinky, Rocky Mountain News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejvyšší měsíční ztráty letos zaznamenali Američané v Iráku v říjnu. Poté, co ve středu ohlásili smrt dalších pěti vojáků, vyšplhaly říjnové ztráty na 96 obětí. Od invaze v roce 2003 v Iráku přišlo podle bilance agentury Reuters o život 2802 Američanů. Vůbec nejhorším měsícem byl duben 2004 se 135 americkými oběťmi.

Článek

Všech pět vojáků podlehlo zraněním, která utrpěli při bojích v provincii Anbár.

Ve středu pokračovaly i útoky na irácké ozbrojené síly. Při útoku na irácký policejní konvoj u města Bákuba umřelo dvanáct policistů. Dalších 25 jich bylo zraněno a 20 je jich je po útoku nezvěstných. Kolona policistů jela najít povstalce, ale dostala se do palby rebelů.

V Iráku v minulých dvou letech zahynulo podle americké armády na 4000 iráckých policistů.

Napětí mezi Američany a iráckou vládou

Nasazení Američanů opět kritizoval irácký premiér Nurí Malíkí, jemuž vadil středeční útok na bagdádskou šíitskou čtvrť Sadr, který nebyl konzultován s vládou. Podle něj byl útok na šíitskou čtvrť podniknut v rámci americké předvolební kampaně a nepřinesl žádný výsledek. Oblast, kde žije 2,5 miliónu šíitů,  ovládá militantní protiamerický šíitský klerik Muktada Sadr a jeho milice. Malíkí se míní zasadit, aby se podobné akce neopakovaly. Američané však tvrdí, že Iráčany informovaly, k premiérovi se to ovšem nemuselo dostat.

Američané podnikli ve čtvrti velkou razii, protože pátrali po třech unesených vojácích,  ovšem žádného nenašli ani v místní mešitě, kam vtrhli. Zabili deset osob, podezřelých z příslušnosti k milicím a zadrželi několik dalších lidí.

Půlka Britů by mohla odejít počátkem roku 2007

Počet britských vojáků v Iráku by se mohl začátkem příštího roku snížit ze 7200 na 3500, uvedl ve středu britský deník The Daily Telegraph. Závisí to na výsledcích bezpečnostní operace Sindibád, jejímž cílem je obnovit bezpečnost v jihoiráckém přístavu Basra. Má trvat asi do února příštího roku. Operaci odstartovalo zatčení jednoho z údajných hlavních vůdců vražedných eskader, které získalo značnou podporu veřejnosti. Počet vražd za měsíc nyní poklesl z 30 na 11. "Máme skutečný pocit, že jsme na bodu zvratu. Pokud se nám podaří dostat se přes něj, vše by mohlo do sebe zapadnout," citoval deník jednoho z velitelů.

Místopředseda irácké vlády Barham Sálih začátkem týdne v Londýně slíbil, že Iráčané převezmou do konce roku odpovědnost za bezpečnost v téměř polovině provincií. Neměl by to však podle něj být signál pro rychlý odchod zahraničních sil z Iráku, protože bezpečnostní situace v zemi zůstává velmi vážná.

Reklama

Výběr článků

Načítám