Hlavní obsah

Izraelské stíhačky se zapletly do incidentu s německou lodí

ČTK, Novinky, Ha´arec
JERUZALÉM/BERLÍN

Izrael ve čtvrtek potvrdil, že jeho stíhací bombardéry se v úterý zapletly do incidentu s německou lodí a německou helikoptérou, které na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN střeží libanonské pobřeží. Mluvčí Izraelských obranných sil však popřel, že stroje na loď střílely, jak uváděl se středu německý list Der Tagesspiegel s odvoláním na německé ministerstvo obrany.

Článek

Státní tajemník německého ministerstva obrany Christian Schmidt oznámil ve středu výboru Spolkového sněmu pro obranu, že dvě izraelské stíhačky typu F-16 přelétly nízko nad německou hlídkovou lodí a vypálily dvě výstražné rány: "Mohu potvrdit, že k incidentu došlo." Dodal, že vyšetřování události pokračuje, a proto není vhodné podávat jakékoli podrobnější informace.

Mluvčí izraelské armády v Jeruzalému nejprve incident popřel, ale pak jej přiznal. Popřel však, že byl piloti stříleli. Stíhačky odstartovaly v úterý ráno, když radaroví operátoři zaregistrovali start německé helikoptéry, která se neidentifikovala podle regulí OSN. Stíhačky u pobřeží také vypustily klamné cíle, které mohou zmást infračervené naváděcí hlavice protiletadlových raket. Tzv. fléry mohly být považovány na palbu.

Izraelský ministr obrany Amir Perec ve středu popřel zprávy, že by kvůli tomu volal německého ministra obrany Franze Jozefa Junga. Dodal, že Izrael nemá žádný důvod útočit na německou armádu a zdůraznil, že jeho země chce zlepšit spolupráci s mírovými silami OSN UNIFUIL, aby se předešlo podobným incidentům.

Německo střeží pobřeží

Německo převzalo velení nad námořní částí mírových sil OSN v Libanonu (UNIFIL) před deseti dny. Vyslalo do oblasti osm vojenských lodí v čele s fregatou Mecklenburg-Vorpommern, na nichž složí tisícovka námořníků. Německé lodě tvoří páteř námořních mírových sil OSN. Pozemní mírové síly UNIFIL rozmístěné na libanonském území vede v současnosti Francie, která vyslala do kontingentu nejvíce vojáků.

Posláním mírových sil je dohlížet na dodržování příměří mezi Izraelem a radikálním hnutím Hizballáh. Úkolem námořních sil UNIFIL je navíc zabránit pašování zbraní do Libanonu po moři. Pravomoci námořních sil UNIFIL jsou však značně omezeny. Nesmějí působit blíže než šest mil (asi 11 kilometrů) k libanonskému pobřeží, protože tuto zónu si jako výsostnou vyhradila libanonská armáda. To protipašerácké poslání lodí UNIFIL značně ztěžuje, protože pašeráci zbraní na rychlých člunech mohou plout mnohem blíže k pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám