Hlavní obsah

Írán spouští nové uranové odstředivky

Právo, CNN, roš
WASHINGTON/TEHERÁN

Írán je připraven spustit novou účinnější kaskádu odstředivek k obohacování uranu, a to už příští týden. Ve Washingtonu to prohlásil Mohammed Baradej, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). USA, Británie a Francie mezitím dokončují návrh sankcí proti Íránu.

Článek

"Na základě našich nejnovějších inspekcí je druhá kaskáda centrifug instalovaná a připravená ke spuštění," řekl Baradej s tím, že do nich zatím nebyl vložen uran, ale může se to uskutečnit už příští týden.

Tento krok Íránu následuje po jeho odmítnutí rezoluce Rady bezpečnosti (RB) z 31. srpna vyzývající, aby zastavil obohacování a objasnil rozsah a zaměření svých jaderných aktivit, které tajil 18 let. Existuje podezření, že míní vyvinout jadernou zbraň.

Mocnosti pracují na návrhu sankcí

Baradej po setkání s ministryní zahraničí USA Condoleezzou Riceovou v pondělí na přednášce ale řekl, že je otázkou, zda Írán skutečně bombu chce, a zpochybnil rovněž účinnost případných sankcí.

Mluvčí americké diplomacie Sean McCormack naopak uvedl, že USA s Británií a Francií mají už během několika dní dokončit návrh textu sankční a vynutitelné rezoluce a že její širší posouzení s dalšími stálými členy RB - Ruskem a Čínou - potrvá několik týdnů.

"Nezačneme s nejdrakoničtějšími sankcemi, protože záměrem je, aby Írán a jeho režim změnily chování a nechceme poškodit íránský lid," uvedl McCormack.

Šéf tajných služeb USA: Írán může mít bombu do pěti let

Spuštění první kaskády 167 odstředivek oznámil Teherán letos v únoru a podle expertů MAAE se potýká s technickými problémy. Podle McCormacka nicméně spěje k osvojení technologie, která může přerůst do obohacování v průmyslovém rozsahu.

I s dvěma kaskádami by nyní Íránu podle odhadů trvalo řadu let, než by obohatil dost uranu pro jednu bombu. Šéf tajných služeb USA John Negroponte předpověděl, že jej od jaderné zbraně dělí čtyři až pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám