Hlavní obsah

Bush připustil změnu taktiky v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident George Bush zřejmě mění taktiku vůči Iráku, kde už od jara 2003 působí američtí vojáci. Bush v rozhovoru pro agenturu AP naznačil, že si s americkými generály pohovoří o možné změně vojenské taktiky v Bagdádu a okolí

Článek

V krátkém rozhovoru pro agenturu AP připustil, že situace v Iráku je obtížná, a uvedl, že chce znát názor generálů na to, zda je nezbytné změnit taktiku k zastavení eskalace násilí. "Naši taktiku ale průběžně upravujeme tak, abychom dosáhli svých cílů," dodal Bush.

Sdělil, že v nejbližších dnech bude jednat s vrchním velitelem amerických vojsk na Blízkém východě generálem Johnem Abizaidem a s generálem Georgem Caseym, který velí mezinárodním silám v Iráku.

"Jedním z důvodů zvýšeného počtu obětí mezi americkými vojáky v Iráku je to, že nepřítel je aktivní, a že tudíž stejně aktivní jsou i naše jednotky," řekl Bush v reakci na skutečnost, že v tomto měsíci již v Iráku zahynulo 74 Američanů. Říjen 2006 se tak pro americké vojáky v Iráku zřejmě stane nejhorším měsícem za poslední dva roky.

Prezident zopakoval, že americké cíle v Iráku zůstávají stále stejné: vytvořit tam situaci, kdy si země bude schopna sama vládnout, zajišťovat sama svou bezpečnost a pomáhat v boji proti terorismu.

Mluvčí Bílého domu Tony Snow k tomu dodal, že prezident možná změní taktiku, ale nezmění svou celkovou strategii navzdory rostoucí opozici a obavám republikánů, že by tato politika mohla ohrozit většinu strany v Kongresu ve volbách, jež se budou konat 7. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám