Hlavní obsah

Prezident Íránu ujišťoval muslimy, že Izrael brzy zanikne

ČTK, Novinky, Haarec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Izrael nemá důvod k existenci a brzy zanikne, prohlásil v pátek íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Izraelské představitele zároveň označil za skupinu teroristů a pohrozil utrpením všem zemím, které židovský stát podporují. Ahmadínežád to řekl před davem několika tisíc lidí, kteří se ve čtvrtek sešli v centru Teheránu na demonstraci na podporu Palestiny.

Článek

"Prosadili jste skupinu teroristů v regionu," prohlásil Ahmadínežád na adresu Spojených států a jejich západních spojenců. "Je ve vašem vlastním zájmu získat odstup od těchto kriminálníků. To je ultimátum. Zítra si pak nestěžujte," hřímal prezident.

Ahmadínežád tvrdil, že snahy o stabilizaci izraelského "pseudostátu" zkrachovaly. "Musíte věřit, že tento režim zaniká," vyzval evropské země s tím, že z podpory Izraele nemohou mít prospěch. Pohrozil, že se muslimské národy mohou pomstít, až jim vyprchá trpělivost.

Íránský prezident promluvil u příležitosti takzvaného Jeruzalémského dne, který v minulosti vyhlásil zesnulý ajatolláh Chomejní. Připadá na poslední pátek muslimského svátku ramadánu jako mezinárodní den boje proti Izraeli a za "osvobození" Jeruzaléma.

Ahmadínežád pokládá holocaust za mýtus

Za protiizraelské poznámky odsoudil svět i Izrael Ahmadínežáda už několikrát. Nedílnou součástí prezidentovy běžné protiizraelské rétoriky je popírání holocaustu, šoa je podle něj mýtus. [celá zpráva] Nejvíce protestů vyvolal prezidentův loňský projev, v němž Ahmadínežád prohlásil, že Izrael "by měl být vymazán z mapy světa". Podle izraelského deníku Haarec to od té doby těmito slovy prezident nezopakoval.

V srpnu prezident s narážkou na negativní reakce světa na íránské obohacování uranu uvedl, že "Írán nepředstavuje hrozbu pro žádnou zemi, ani pro sionistický režim", informoval Haarec. Írán neuznává stát Izrael od íránské revoluce v roce 1979.

Reklama

Související články

Íránský prezident přirovnal Izrael k nacistům

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v neděli znovu verbálně napadl Izrael prohlášením, že "zločiny sionistů" páchané na palestinských územích jsou srovnatelné...

Výběr článků

Načítám