Hlavní obsah

Libanonští vojáci zabavili zbraně Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Libanonská armáda zabavila neupřesněné množství zbraní šíitského hnutí Hizballáh, jehož odzbrojení požaduje mezinárodní společenství v rezoluci Rady bezpečnosti OSN. V úterý to oznámil libanonský ministr obrany Elias Murr, který tak potvrdil přecházející zprávy ve sdělovacích prostředcích.

Článek

"Tyto informace jsou pravdivé, armáda zabavila zbraně Hizballáhu," řekl Murr novinářům. "Plníme svůj úkol a svou roli a je přirozené, že zabavujeme veškeré zbraně," dodal s poukazem na libanonskou armádu, jejíchž 15 000 příslušníků bylo na základě rezoluce RB OSN rozmístěno na jihu země.

Rezoluce 1701, která 14. srpna ukončila po 34 dnech ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem, požaduje odzbrojení všech milicí v Libanonu.

"Armáda má dva úkoly - bránit hranice a zabránit nepříteli, aby využil nějakou záminku k návratu (do jižního Libanonu)," prohlásil ministr.

Hizballáh, který své odzbrojení odmítá, přistoupil na rozmístění libanonské armády v jižním Libanonu, který je baštou hnutí od odchodu Izraelců po 22 letech okupace v roce 2000. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh v září prohlásil, že jeho hnutí nebude používat zbraně. Pouze v případě konfliktu s Izraelem by Hizballáh zahrozil i municí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám