Hlavní obsah

USA popřely smrt nového vůdce irácké al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda ve čtvrtek pro CNN popřela zprávy televize al-Arabíjá a tiskové agentury Reuters, že americké ozbrojené síly zabily nového vůdce irácké odnože teroristické organizace al-Kajdá Ajjúba Masrího. Popřel to armádní mluvčí Barry Johnson.

Článek

Johnson uvedl, že se tyto zprávy "nezakládaly na žádném reálném podkladě, i když při operaci amerických vojáků bylo zabito několik teroristů. "Nevěřím, že byl Masrí byl zabit při právě probíhajících operacích koaličních sil," řekl Johnson. Kvůli utajení operace neuvedl, kde se bojovalo.

Podle iráckého vládního zdroje, který nechtěl být jmenován, zabili Američané Masrího ve středu v západoiráckém městě Hadísa. Američtí vojáci údajně dostali tip na místo pobytu vůdce al-Kajdá, na které pak zaútočili ze vzduchu i po zemi. Spolu s Masrím byli údajně zabiti i tři jeho pomocníci.

Náměstek iráckého ministra vnitra generálmajor Husajn Kamál řekl v telefonátu televizi Al-Arabíja, že iráčtí činitelé ještě čekají na výsledky testů DNA. Teprve ty mají s jistotou potvrdit, zda muž zabitý při nejnovější akci byl skutečně Masrí.

Brzké zabití Masrího avizoval v neděli poradce irácké vlády zabývající se bezpečností. Uvedl, že iráští vojáci byli blízko jeho dopadení.

Masrí alias abú Hamzá Muhádžir

Masrí, známý také pod jménem abú Hamzá Muhádžir, nahradil v čele irácké Al-Kajdá abú Músu Zarkávího, jehož Američané v červnu zabili při náletu v Iráku. Americká armáda o Muhádžirovi tvrdila, že je to Egypťan a jeho pravé jméno je Júsuf Dardirí.

Středeční prohlášení irácké al-Kajdá však tuto informaci vyvracelo s tím, že je Muhádžir Iráčan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám