Hlavní obsah

Mrtví při střetech palestinských hnutí Hamás a Fatah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Střety příznivců palestinských hnutí Fatah a Hamás se v neděli vyostřily. V Gaze si vyžádaly sedm lidských životů a na sedmdesát zraněných. V Ramalláhu byla zapálena budova parlamentu.

Článek

V Gaze demonstrovali policisté loajální hnutí Fatah, protože už několik měsíců nedostali dlužné mzdy.  Ozbrojené složky Hamásu jejich protest rozehnaly za pomoci střelby. Použily i protitankové střely a granáty. Tři lidé, včetně patnáctiletého chlapce, při střetu v Gaze zahynuli a více než 50 osob bylo podle agentury AP zraněno. Britská televize BBC uvádí dva mrtvé a třicet raněných.

Hamás v neděli v pásmu Gazy rozmístil 3000 milicionářů, aby zabránil šíření protestu. Při zásahu proti demonstrujícím, mezi nimiž byl i členové Abbásovy elitní ochranky, propukla přestřelka. Mezi zraněnými jsou i tři děti a kameraman televizní stanice Al-Arabíja.

Policisté nedostali stejně jako ostatní vládní zaměstnanci mzdy od března, kdy se Hamás ujal moci. Západ totiž pozastavil finanční pomoc palestinským institucím a je ochoten ji obnovit jen pod podmínkou, že Hamás uzná Izrael.

Příslušníci Fatahu proti tomu, že Hamás navzdory potížím zůstává u moci a tvrdě potlačuje protesty, zaútočili ve městě Ramalláh na západním břehu Jordánu na budovu palestinské vlády a zapálili ji. Později zapalovali i auta v ulicích města.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás dnešní nepokoje rozhodně odsoudil a naléhavě apeloval na stoupence obou stran, aby obnovili klid a pořádek na autonomních územích. Zdůraznil, že dnešní srážky "překročily mez, kterou se nám dařilo nepřekračovat po celá čtyři desetiletí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám