Hlavní obsah

Rusko pozastavuje stahování vojáků z Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/TBILISI

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že pozastavilo stahování vojáků ze dvou základen v Gruzii, odkud mají vojáci odejít do konce roku 2008. Reaguje tak na páteční obvinění čtyř ruských důstojníků ze špionáže. Rusko už odvolalo z Gruzie většinu diplomatů. Na ambasádě v Tbilisi zůstávají jen dva úředníci.

Článek

Ruské ministerstvo obrany svůj krok vysvětlilo tím, že na gruzínském území není zajištěna dostatečná bezpečnost pro stahující se jednotky, řekl velitel severokavkazského vojenského okruhu generál Alexandr Baranov.

Dohoda o stažení Rusů z Gruzie byla uzavřena loni po obtížných vyjednáváních. Znamenala vítězství prozápadního prezidenta Michaila Sakašviliho, který usiluje o omezení ruského vlivu v této republice.

Z obou ruských základen v Gruzii od letošního května vyrážely konvoje naložené vojenským vybavením a zbraněmi. Velká část by měla skončit na ruské vojenské základně v Arménii. S definitivním uzavřením svých základen v Gruzii Moskva počítala do konce roku 2008. Vojáci i zařízení, jejichž odchod z Gruzie byl naplánován na letošní rok, jsou už doma, poznamenal dále Baranov.

Ve středu bylo zdrženo pět ruských důstojníků a dvanáct vojáků kvůli podezření ze špionáže. V pátek už čtyři důstojníci byli ze špionáže obviněni a dva stráví ve vazbě dalších 60 dnů. [celá zpráva]

Středeční zadržení skupiny ruských armádních důstojníků vyvolalo mezi oběma zeměmi ostrý diplomatický konflikt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám