Hlavní obsah

Al-Kajdá označila Bushe za lháře a papeže za šarlatána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Za lháře, který selhal v boji s teroristickou sítí al-Kajdá, označil amerického prezidenta George W. Bushe Ajmán Zavahrí. Zástupce Usámi bin Ládina to uvedl na videonahrávce, která byla zveřejněna v pátek. Informovala o ní arabská televize Al-Džazíra. Zaútočil v ní i na papeže.

Článek

"Bushi, jste lživý ztroskotanec a šarlatán," řekl Zavahrí a tvrdil, že od zatčení několika špiček al-Kajdá jako Chálida šajcha Muhammada před třemi a půl roky "získali teroristé na síle a neochabují v mučednictví". Také obvinil Bushe ze zbabělosti, protože americkým občanům neříká pravdu o ztrátách: "Bushi, ty šarlatáne a lháři, proč alespoň jednou neprojevíš odvahu a nekonfrontuješ své lidi s pravdou o svých ztrátách v Iráku a v Afghánistánu."

George Bush pár hodin předtím prohlásil, že západním spojencům se v Afghánistánu podařilo pokročit v potírání militantního islámského hnutí Tálibán, byť NATO neustále žádá o posily, protože se fundamentalisté brání usilovněji, než velení očekávalo. Prezident před listopadovými volbami do Kongresu čelí kritice, že válka v Iráku odvádí Washington od úkolu stabilizovat Afghánistán.

Papež je šarlatán

Muž číslo dvě teroristické sítě al-Kajdá zaútočil i na papeže: "Tento šarlatán obvinil islám, že není slučitelný s racionalitou, přičemž zapomněl, že jeho křesťanství je nepřijatelné pro vnímavou mysl," řekl Zavahrí.

Vyzval též muslimy, aby zahájili svatou válku proti příslušníkům navrhované mírové mise OSN v súdánském Dárfúru. "Muslimský národe, pojď bránit svá území před křižáky maskovanými jako (jednotky) OSN. Nic jiného vás neochrání než lidový džihád (svatá válka)," sdělil.

Zavahrí se na videu naposledy vyjadřoval k pátému výročí útoků na USA z 11. září 2001, kdy uváděl, že západní armády v Iráku a v Afghánistánu prohrávají. Také vyhrožoval Západu a sliboval, že oblast Perského zálivu a Izrael se stanou novými cíli útoků al-Kajdá.

Reklama

Související články

Al-Kájda slibuje další útoky na USA

V předvečer pondělního pátého výročí útoků na budovy Světového obchodního střediska a Pentagon, zveřejnila al-Kájda na stránkách islamistů hodinu a čtvrt...

Al-Kajdá pohrozila Francii novými útoky

Druhý muž teroristické sítě Al-Kajdá Ajmán Zavahrí pohrozil Francii útoky alžírských teroristů. Na nahrávce, zveřejněné minulý týden, Zavahrí oznámil oficiální...

Výběr článků

Načítám