Hlavní obsah

Izrael se bojí útoku al-Kajdá, který spáchají nearabové

– JERUZALÉM
Novinky, Novinky, Ha´arec

Kvůli možnému útoku al-Kajdá je v pohotovosti izraelská zpravodajská služba. Podle deníku Ha´arec panují mezi špiony obavy, že překvapivý útok na židovský stát by nemuseli spáchat Arabové, a proto by byl těžce odhalitelný.

Článek

Obavy vyvolalo prohlášení druhého muže teroristické sítě Ajmána Zavahrího k výročí atentátů z 11. září, že Izrael a země v oblasti Perského zálivu jsou na seznamu dalších cílů. [celá zpráva] Zavahrí podle listu v současné době al-Kajdá vede, protože Usáma bin Ládin je nemocný. Spekulovalo se i o jeho smrti. [celá zpráva]

Izrael se obává, že by al-Kajdá mohla použít k útoku osoby nearabského původu, jak to udělala v východní  Africe. Už se je prý snaží najít. List připomíná atentát v Tel Avivu, kteří spáchali v roce 2003 dva Britové pákistánského původu. Jakožto majitelé britského pasu neměli potíže na přechodech mezi Izraelem a palestinskými územími a do Izraele propašovali v Koránu obtížně odhalitelné výbušniny z Jordánska.

Izrael se též obává, že by mohli útočníci přijít z Libanonu, kde působí šíitský Hizballáh, s nímž Izrael v létě vedl válku. V územích palestinské samosprávy zase působí malý, leč radikální Islámský džihád.

Neshody v al-Kajdá

Oba nejvyšší představitelé teroristické sítě se podle zpráv, které má list k dispozici, neshodli na dalším terči útoku. Zatímco Usáma bin Ládin chtěl opět zaútočit na USA a státy Evropské unie, Zavahrí dával přednost útoku na Blízkém východě.

Egyptský lékař Zavahrí, který začínal jako člen egyptské odnože Islámského džihádu [profil], se dlouhodobě zaměřuje na oblast Blízkého východu. Založil buňky al-Kajdá na Sinajském poloostrově, kde využil chudých beduínů, aby zaútočili na egyptská letoviska a izraelské turisty.

Právě Zavahrí dal podnět k útokům v jordánském Ammánu, při nichž loni zahynulo 60 lidí. [celá zpráva] V roce 2002 rozhodl o atentátu na hotel s izraelskými turisty v keňské Mombase, kde zahynulo 18 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Exploze v egyptském letovisku zabily 88 lidí

Podle nejnovější bilance si tři exploze egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře v noci na sobotu vyžádaly 88 mrtvých, včetně několik cizinců. Mezi nimi...

Výběr článků

Načítám