Hlavní obsah

Hamás odmítl uznat Izrael, jak slíbil Abbás

ČTK, BBC, Novinky, Ha´arec
NEW YORK/GAZA

Radikální palestinské hnutí Hamás, která vyhrálo lednové volby, v pátek odmítlo účastnit se vlády národní jednoty, pokud by takový kabinet uznal stát Izrael. Ve čtvrtek večer přitom předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás z umírněného hnutí Fatah sdělil na půdě OSN generálnímu tajemníkovi Spojených národů Kofimu Annanovi, že nová vláda národní jednoty Izrael uzná.

Článek

Tvrdý postoj Hamásu tlumočil poradce premiéra Isamíla Haníji [profil] Ahmed Jusúf: "Vláda národní jednoty nebude, jestliže je Hamás žádán, aby uznal Izrael." Jusúf místo toho nabídl "dlouhodobé příměří (s Izraelem)  na pět nebo deset let do té doby než skončí (izraelská) okupace (palestinských území)."

Hamás [profil] a Fatah [profil] v závěru minulého týdne oznámily pod dlouhých a obtížných jednáních, že utvoří vládu národní jednoty [celá zpráva]. Vláda národní jednoty vznikala s cílem zrušit zahraniční sankce vůči Palestinské samosprávě, ke kterým přistoupilo velké množství zemí po vítězství Hamásu v lednových volbách. Hamás je v USA považován za teroristickou organizaci. Výhrady pak k němu má i EU, neboť odmítá uznat Izrael.

Při sestavování vlády národní jednoty se Hamás a Fatah dohodly, že palestinský stát na okupovaných územích a pásmu Gazy a bude existovat vedle státu Izrael. To nepřímo implikuje uznání Izraele. Hamás původně odmítal vytvoření palestinského státu jen na části území. Chtěl, aby byl vyhlášen na celém historickém území Palestiny, na jejíž části vznikl po druhé světové válce Izrael.

Abbás sliboval zlepšení bezpečnostní situace

Abbás [profil] při čtvrtečním projevu na Valném shromáždění OSN v projevu řekl, že jakákoli budoucí vláda bude ctít všechny předchozí dohody, které podepsala palestinská samospráva a před ní Organizace pro osvobození Palestiny: "Jakákoli budoucí vláda se zaváže zvýšit bezpečnost a pořádek, ukončí stav, kdy existuje více milicí, nedisciplinovanost a chaos, a nastolí vládu práva."

Citoval přitom slavný výrok Jásira Arafata v roku 1974, který při svém prvním vystoupení na půdě OSN řekl, že přichází s puškou a olivovou ratolestí, přičemž dodal: "Nenechte, aby olivová ratolest vypadla z mých rukou."

Izrael se na půdě OSN vyslovil pro dvojstranná jednání s Palestinou, která by podle izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové mohla vést ke konci násilí, ovšem jednat bude až poté, co Palestinci propustí uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého drží od konce června.

Arabové a Annan chtějí spor předat Radě bezpečnosti

Vůdci arabských států a generální tajemník OSN Kofi Annan ve čtvrtek vyzvali Radu bezpečnosti OSN, aby se zapojila do řešení palestinsko-izraelského konfliktu poté, co nedávná válka Izraele proti libanonskému hnutí Hizballáh ukázala nebezpečí, které představuje nevyřešený klíčový spor na Blízkém východě. 

Izrael se proti výzvě arabských států a Annana ohradil s tím, že existuje dostatek prostoru mimo Radu bezpečnosti k řešení blízkovýchodního problému. Spojené státy se připojily k izraelskému názoru a zabránily přijetí společného prohlášení Rady bezpečnosti OSN k Blízkému východu.

Reklama

Související články

Palestinci se dohodli a nepřímo uznali Izrael

Umírněné palestinské hnutí Fatah se s radikálním vládním Hamásem dohodlo na budoucí podobě palestinského státu. Podle plánu národní shody se palestinský stát...

Výběr článků

Načítám