Hlavní obsah

Husajna vyvedli, odmítl vládou nařízenou výměnu soudce

BAGDÁD

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn byl ve středu vyveden ze soudní síně, kde se jednalo další stání v případu genocidy Kurdů při operaci Anfal. Husajn je jedním ze sedmi obviněných. V soudní síni si odmítl sednout na protest proti jmenování nového soudce Muhammada Urajbího.

Článek

Husajn na nového soudce křičel, že jeho otec byl v bezpečnostních silách a "až do pádu Bagdádu chodil pracovat jako seržant policie". Urajbí pak vězeňské stráži nařídil, aby Saddáma ze soudní síně vyvedla.

Šíita Urajbí nahradil jiného šíitu Abdalláha Ámirího, kterého v úterý odvolali. Vláda ho obvinila z neobjektivnosti, protože ve čtvrtek prohlásil, že Husajna by "neoznačil za diktátora". Husajn na to reagoval úsměvem. Ámirího výrok ovšem vzbudil velkou nevoli mezi iráckými Kurdy i šíity. Vláda ho proto odvolala, což zdůvodnila slovy: "Irácká vláda cítí, že soudce není dále nestranný, když uvedl, že Saddám nebyl diktátor."

Dalších šest obviněných se svými obhájci na protest proti výměně soudce do síně vůbec nepřišlo.

"Rozhodnutí vyhodit na příkaz vlády soudce ukazuje, že tento proces postrádá standardy spravedlivého procesu," zdůvodnil středeční nepřítomnost Husajnových obhájců v soudní síni jeden z nich, Vadúd Fauzí. Skupina obhájců pak uveřejnila prohlášení: "Chceme říci, že se vláda vměšuje do soudu. Nemůžeme pokračovat ve své práci."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám