Hlavní obsah

Hrozba Tálibánu byla podle britského ministra podceněna

LONDÝN/VARŠAVA

Britský ministr obrany Des Browne je dalším člověk, který přiznal, že odpor Tálibánu a boje v Afghánistánu "byly tvrdší, než jsme čekali". Uvedl to v úterním projevu v Královském institutu ozbrojených sil, kde apeloval na státy NATO, aby do Afghánistánu vyslaly dalších 2500 vojáků, o což už před dvěma týdny marně žádali velitelé sil NATO v zemi.

Článek

"Vytrvalost Tálibánu, který čelí velkým ztrátám, byla překvapením, pohltila více našeho úsilí, než jsme předpokládali a v důsledku toho se zpomalil postup rekonstrukce," pronesl Browne. V Afghánistánu stále není tak bezpečno, aby tam mohli pracovat zaměstnanci rozvojových agentur.

Přesto ministr uvedl, že mise NATO v zemi uspěje. Podle něj nemůže Tálibán NATO porazit. Odmítl názory kritiků, kteří připomínají porážku Sovětů v zemi v 80. letech s tím, že nechápou rozdíl obou akcí. "My nepodnikáme invazi, jsme v zemi na pozvání vlády, která je legitimní a má podporu." Totéž ovšem tvrdil i Sovětský svaz.

Ministr nadále očekává úspěchy, i když cíle jsou již mnohem menší: "Úspěch nebude to, co chápeme pod pojmy bezpečnost, prosperita a řádná vláda, ale půjde o pokrok a bude stát za to."

Browne apeloval také na další státy NATO, aby do oblasti vyslaly posily. Velitel afghánské operace požaduje dalších 2500 vojáků, ale členské státy se zatím nedohodly, zda je poskytnou. [celá zpráva]  Browne řekl, že britští vojáci bojují statečně a často na hranici svých možností. Slíbil, že Londýn jim pomůže. Dal již souhlas s vysláním dalšího stíhacího bombardéru Harrier, kterých má Británie v oblasti už šest.

Posílení kontingentu v Afghánistánu štěpí polskou koalici

Vyslání vojáků do Afghánistánu rozděluje polskou vládu. Polský kontingent sta mužů by měl být od únoru 2007 desetkrát zvětšen. Menší koaliční strany, populistická Sebeobrana a Liga polských rodin, si stěžovaly, že Právo a spravedlnost s nimi záměr nekonzultovalo. Sebeobrana, které požaduje stažení vojáků z Iráku, naléhá, aby se neutrácelo za vojenské závazky. Polská mise by přišla podle deníku Gazeta Wyborcza na 340 miliónů zlotých asi 2,5 miliardy korun)

Premiér Jaroslaw Kaczyňski v úterý v rozhovoru pro polský deník Źycie Varšavy řekl, že situace v koalici se podobá stabilizačnímu paktu a za takového stavu nelze vládnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám