Hlavní obsah

Francie je proti uvalení sankcí na Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac je proti tomu, aby se spor ohledně íránského jaderného programu řešil v Radě bezpečnosti OSN, která na zemi může uvalit sankce. V rozhovoru pro rádio Europe - 1 sdělil, že upřednostňuje dialog.

Článek

"Nevěřím v řešení bez dialogu," řekl Chirac a dodal: "Myslím si, že Íránci jsou velký národ a my s nimi najdeme řešení v rámci dialogu."  Doporučil, aby se Teheránu přestalo hrozit sankcemi.

Podle Chiraca sankce nepřinesou řešení, i když jejich uvalení dříve nevylučoval. Domnívá se, kompromis by mohl vzniknout na základě jednání Íránu s USA, Velkou Británii, Francií, Německem, Ruskem a Čínou.

Sankce požadují především Spojené státy, protože Írán neukončil svůj jaderný program. Íránské špičky opakovaně prohlásily, že země bude dál obohacovat uran, který je možný používat nejen v jaderných elektrárnách, ale také v jaderných zbraních.

Reklama

Výběr článků

Načítám