Hlavní obsah

Abbás: Nová palestinská vláda vznikne v příštích dnech

RAMALLÁH

Novou palestinskou vládu bude sestavovat nynější premiér Ismáíl Haníja. Koaliční kabinet by měl vzniknout v nejbližších dnech. Na tiskové konferenci v Ramalláhu to ve středu řekl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Článek

"Ještě nevím, kdy Haníju pověřím, ale doufám, že vláda bude vytvořena co nejdřív," řekl Abbás. Abbás a Haníja se tento týden dohodli na vytvoření široké koalice, v níž budou kromě radikálního Hamásu také ostatní politické skupiny včetně umírněného Fatahu. Mluvčí Hamásu Ghazí Hamad dnes řekl, že nynější vláda odstoupí do 24 hodin od chvíle, kdy budou ukončena jednání o rozdělení ministerských resortů.

Palestinci doufají, že pro Západ bude koaliční kabinet přijatelný a že Západ pak obnoví finanční pomoc. Zastavil ji po nástupu Hamásu k moci, protože Evropská unie, USA a Izrael považují Hamás za teroristickou organizaci.

Radikálové nebudou smět útočit v Izraeli

Nový vládní program nepředpokládá, že se Hamás vzdá své politiky vůči Izraeli, ale omezuje teritorium, na němž mohou radikálové proti Izraelcům útočit pouze na palestinská autonomní území, tedy na západní břeh Jordánu a pásmo Gazy. Dosud radikálové útočili i v Izraeli.

Program také předpokládá, že Hamás podpoří vytvoření nového palestinského státu na těchto územích, což je podle agentur nepřímé uznání práva Izraele na existenci.

Reklama

Související články

Boje v Gaze přinesly další zraněné

Izrael v neděli pokračoval v náletech na pásmo Gazy. Při útocích bylo několik lidí zraněno, když bomby dopadly na města Gaza a Bajt Hanún na severu pásma....

Izrael uvažuje o výměně zajatců s Libanonem

V Egyptě jedná izraelská delegace o možnosti vyměnit Palestinci uneseného vojáka Gilada Šalita za 1000 palestinských vězňů. Napsal to saúdskoarabský list Ukáz....

Výběr článků

Načítám