Hlavní obsah

Íránský prezident vyzval k čistkám na vysokých školách

TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vyzval na úterním setkání s íránskými vysokoškoláky k vyloučení sekulárních a liberálních učitelů z univerzit. Cílem íránské vlády je obsadit důležitá místa ve školství duchovními, kteří by zemi intenzivně orientovali na islám.

Článek

"Studenti by se nyní měli prezidenta důrazně ptát, proč jsou na univerzitách liberální a sekulární přednášející," uvedl Ahmadínežád na setkání se studenty. Prezident si postěžoval, že je těžké provést změny íránského školním systému "poznamenaném v posledních 150 letech sekularismem". Dodal ale, že změny již nastaly.

Počátkem roku byly poslány do předčasného důchodu desítky liberálních univerzitních profesorů a učitelů. Loni v listopadu Ahmadínežádova vláda vůbec poprvé jmenovala v Teheránu, do nejstarší univerzity v zemi, duchovního, čímž si vysloužila protesty studentů.

Modelem islámská revoluce

Změny ve vysokém školství jsou v souladu s Ahmadínežádovými sliby v předvolební kampani, že bude více zemi orientovat na islám. Po nástupu do funkce loni v srpnu začal nový prezident vyměňovat pragmatické politiky ve vládě bývalými vojenskými veliteli a nezkušenými náboženskými radikály.

Ahmadínežádovým cílem je oživit fundamentalistické cíle islámské revoluce z roku 1979 vedené zakladatelem současného režimu ajatolláhem Ruholáhem Chomejním. Ten se počátkem 80. let zasloužil o vyloučení stovek liberálních a levicově smýšlejících učitelů i studentů z univerzit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám