Hlavní obsah

Hizballáh je schopnější při obnově Libanonu než vláda

Novinky, lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM/BEJRÚT

Zatímco libanonský premiér Fuád Siniura ve čtvrtek na dárcovské konferenci ve Stockholmu teprve žádal mezinárodní společenství o finanční prostředky na pomoc Libanonu, militantní hnutí Hizballáh už na obnově regionu dávno pracuje. Hizballáhu, který si podporou chudých získával své příznivce už léta, tak může libanonská vláda při současné obnově země jen těžko konkurovat.

Článek

Podle některých členů militantního hnutí je souboj o co nejrychlejší obnovu země další fází války proti Izraeli.

Ve Stockholmu ve čtvrtek začala dárcovská konference, na níž mají být shromážděny finance k co nejrychlejší obnově válkou poničeného Libanonu. Už několik hodin poté, co v pondělí 14. srpna začalo platit příměří, vystoupil šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh v televizi a přislíbil LIbanoncům, že jim Hizballáh pomůže s opravou zničených domovů.

Všem rodinám, které přišly o střechu nad hlavou, přislíbil 12 tisíc dolarů a provizorní bydlení do doby, než si postaví nový dům. Libanonec Salim Kanaan řekl arabské teleizní stanici Al-Džazíra, že poté, co uslyšel Nasralláhovu výzvu, zašel do místní školy a poskytl zástupcům Hizballáhu své jméno a adresu. Válka mu prý vzala dům s veškerým zařízením. "Kontaktujeme Vás brzy a pomůžeme Vám," uvedl prý představitel Hizballáhu.

Nasralláh ve svém projevu neřekl, odkud Hizballáh vezme na obnovu země peníze. Podle pozorovatelů je však jasné, že stejně jako během bojů stojí i nyní za financemi plynoucími do Hizballáhu štědrý Írán.

Vláda nutně potřebuje peníze

Mnoho Libanonců si stěžuje, že vláda nebyla prozatím schopna převzít odpovědnost za obnovu země tak, jako to učinil Hizballáh. Pro premiéra Sinauru je tedy velmi důležité, že na stockholmské konferenci, které se účastní zástupci asi 50 zemí, získal příslib finanční pomoci. Cílem bylo získat aspoň půl miliardy dolarů. Podle nejnovejších zpráv mezinárodní společenství přislíbilo téměř miliardu dolarů.

Švédský premiér Göran Persson na úvod konference vyzval přítomné, aby Libanonu maximálně pomohli. "Musíme dát Libanonu jednoznačně najevo, že není sám. Válka je záležitostí některých, avšak mír bude vždy naším společným úkolem," citovala agentura ČTK Perssona.

Reklama

Související články

Izrael naléhá na urychlené sestavení sil OSN

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová ve středu v Paříži naléhala na rychlé sestavení sil OSN a jejich vyslání do Libanonu. Varovala před "výbušnou"...

Výběr článků

Načítám