Hlavní obsah

Obří sochu Ramsese II. přestěhovali z Káhiry do Gízy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

V Káhiře v noci na pátek stěhovali více než stotunovou sochu faraóna Ramsese II. Z rušného Ramsesova náměstí, kde stálo dílo staré 3200 let půl století, bylo převezeno k pyramidám v Gíze. Egyptská televize vysílala manévr, který si technici v červenci trénovali na replice sochy, v přímém přenosu. Informovala o tom stanice BBC.

Článek

Kolem původního stanoviště sochy postupně vyrostly mosty, mešita a také stanice metra. Odborníci se obávali, že by znečištěné prostředí mohlo vzácnou upomínku slavného panovníka poškodit. Ačkoliv socha měří 11 metrů a váží 125 tun, úřady rozhodly převézt ji vcelku.

Na plošiny dvou nákladních vozů byla umístěna ocelová schrána, do níž byl kolos vsunut. Hlavu dělníci pečlivě zabalili do průhledné fólie, takže přihlížející z chodníků sledovali faraónovu tvář.

Ramses bude spokojen

"Ramses teď bude spokojen. Obracel by se v hrobě, kdyby viděl, na jakém místě socha stála dosud, v tom zmatku, kde na něj nebylo vidět," řekl šéf egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás.

Původně socha stávala v někdejším sídlením městě egyptských panovníků Memfisu. Nalezena byla při vykopávkách v roce 1882 a v 50. letech minulého století ji rozřezali na osm dílů a převezli do centra Káhiry.

Ramses II. patří k panovníkům 19. dynastie a Egyptu vládl víc než 60 let. Za jeho vlády bylo postaveno víc soch a budov než za vlády jakéhokoli z jeho předchůdců. Egypt pod jeho vedením prosperoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám