Hlavní obsah

Bagdád je bezpečnější, je však nutné odzbrojit milice

BAGDÁD

Společná bezpečností operace amerických a iráckých bezpečnostních složek vedla ke zvýšení bezpečnosti v iráckém hlavním městě. Irácký generál Bašár Mahmúd Ajúb uvedl, že ve srovnání s minulým měsícem se značně snížil počet vražd a únosů. S tím souhlasí i Američané.

Článek

Generál dokonce hovořil, že není daleko doba, kdy Bagdád bude bezpečný. I on však požadoval, aby byl odzbrojeny milice: "Potřebujeme pomoc vlády, aby přesvědčila milice, že musí odzbrojit. Politici by měli jednat a zabránit tomu, aby se stali součástí sektářského násilí."

Irácké strany včetně velkých šíitských uskupení však mají vlastní milice, které se podílejí na sektářském násilí.

Generál, který ocenil roli Američanů, bez nichž by se bezpečnost zlepšit nepodařilo, se totiž obává, že komanda smrti z Bagdádu mohla přemístit do jiných oblastí Iráku. Také zdůraznil, že je potřeba obnovit důvěru v policii, o níž se mnozí domnívají, že je prolezlá sektářstvím.

Po vlně sektářského násilí, kdy v zemi umíralo sto lidí denně [celá zpráva], se Američané rozhodli nasadit do ulic hlavního města tisíce vojáků, izolovat rizikové čtvrti a prohledávat v nich jednotlivé domy.  Plánovali i výstavbu bezpečnostní zdi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

USA chtějí posílit jednotky v Bagdádu

Spojené státy jsou připraveny rozmístit v Bagdádu další vojáky, aby v boji proti povstalcům pomohly irácké vládě zvládnout zhoršující se bezpečnostní situaci...

Výběr článků

Načítám