Hlavní obsah

Izrael chce vojensky bránit ozbrojování Hizballáhu

BEJRÚT

Izrael bude i v době příměří pokračovat ve vojenských operacích v Libanonu s cílem zabránit vyzbrojování členů hnutí Hizballáh ze Sýrie. Prohlásil to izraelský ministr životního prostředí a bývalý člen vedení bezpečnostních služeb Gideon Ezra. Libanonský ministr obrany Elias Murr mezitím vzkázal hnutí Hizballáh, že původce jakéhokoli porušení příměří s Izraelem bude Libanon pokládat za zrádce a soudit je.

Článek

Izrael bude i v době příměří pokračovat ve vojenských operacích v Libanonu s cílem zabránit vyzbrojování členů hnutí Hizballáh ze Sýrie. Prohlásil to v neděli izraelský ministr životního prostředí a bývalý člen vedení bezpečnostních služeb Gideon Ezra, který je označován za blízkého spolupracovníka premiéra Ehuda Olmerta.

"Dokud libanonská armáda nebo mezinárodní síly nebudou rozmístěny (na jihu Libanonu), izraelská armáda nepřestane létat do oblasti, aby zmařila transfery zbraní ze Sýrie. To je to, co udělala, a je to dobře," řekl ministr v izraelském veřejnoprávním rozhlase po sobotním izraelském útoku ve východním Libanonu u syrské hranice.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Dan Haluc také v neděli přiznal, že Izraeli se za více než měsíc bojů v Libanonu nepodařilo rozdrtit hnutí Hizballáh.

Libanonská vláda varovala Hizballáh i Izrael

Libanonský ministr obrany Elias Murr mezitím vzkázal hnutí Hizballáh, že původce jakéhokoli porušení příměří s Izraelem bude Libanon pokládat za zrádce a soudit je. Izraeli zase vzkázal, že nemusí porušovat příměří útoky, protože libanonská armáda je již schopna zabránit vyzbrojování Hizballáhu ze Sýrie.

"Každé vypálení rakety na Izrael v rozporu s příměřím na jihu Libanonu bude považováno za zradu a podléhat vojenským tribunálům... Jakákoli střela vyslaná z Libanonu by prospěla Izraeli. Dala by židovskému státu záminku pro útok na Libanon," vysvětlil šéf libanonské obrany. Vyjádřil přesvědčení, že Hizballáh příměří neporuší.

Siniura zároveň označil izraelské bombardování Bejrútu v minulých týdnech za zločin proti lidskosti.

OSN znepokojena

"Generální tajemník je hluboce znepokojen izraelským porušením dohody o zastavení násilností, která je zakotvena v rezoluci 1701 Rady bezpečnosti OSN," uvedl Annanův mluvčí v komuniké zveřejněném na internetových stránkách OSN. "Incident se týká sobotního izraelského útoku ve východním Libanonu," píše se dále v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám