Hlavní obsah

V Gaze pátrají po unesených amerických novinářích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinské bezpečností síly pátrají v pásmu Gazy po dvou novinářích americké televize Fox News, kteří byli uneseni v pondělí večer. Propuštění redaktora a producenta Steva Centanniho (60) a novozélandského kameramana Olafa Winga (36), který je na volné noze, požadují i palestinský prezident a premiér.

Článek

Palestinský řidič novinářů bezpečnostním silám popsal únos. Auto novinářů v centru Gazy zablokovala dvě další vozidla, maskovaný muž zneškodnil osobního strážce a nařídil novinářům, aby nastoupili do druhého vozu.

K únosu se zatím nikdo nepřihlásil a nikdo ani nevznesl žádné požadavky. Hlavní palestinské radikální skupiny podle agentury AP popřely, že by měly s únosem cokoli společného. 

Vedoucí představitelé televize Fox News v Jeruzalémě se v úterý sešli s palestinským premiérem Ismáílem Haníjou, který je ujistil, že palestinské bezpečnostní síly dělají všechno pro osvobození zajatců. Prezidentův poradce Nabíl abú Rudajná ujistil, že Mahmúd Abbás nařídil všem bezpečnostním složkám, aby po unesených novinářích intenzivně pátraly. Na silnicích byly rozestavěny kontroly.

Únosy cizinců, většinou novinářů nebo humanitárních pracovníků jsou v pásmu Gazy časté, v naprosté většině případů jsou však rukojmí propuštěni po pár hodinách. Únosci většinou požadují propuštění svých příbuzných z vězení nebo jiné výhody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám