Hlavní obsah

Ve vedení židovského státu to začíná vřít

Právo, Novinky, Břetislav Tureček
JERUZALÉM

Izraelský bezpečnostní establishment sice ve středu schválil devíti z 12 hlasů rozšíření operace v Libanonu, do médií ale začínají stále více prosakovat zprávy o tom, že ve skutečnosti vedení státu zdaleka tak jednotné není.

Článek

"Kdyby všichni hlasovali tak, jak na zasedání bezpečnostního kabinetu vystupovali, většina by plán rozšíření operací odmítla," řekl po jednání listu Ha´arec jeden z přítomných ministrů. Izraelští politici se zatím mohou spolehnout na to, že válku proti Hizballáhu podporuje drtivá většina veřejnosti, tedy nikoli jen nacionalisté a pravice, ale i "mírový" tábor levicový.

Dotyčný ministr rozpor mezi názory členů vedení a jejich hlasováním vysvětlil právě tím, že pokud by nejednota politiků a generálů vyplavala na povrch, zhroutila by se i celospolečenská podpora.

"Každý se aspoň chvíli hádal"

Ve sporu je uvnitř dvanáctky kupříkladu šéf tajné služby Mosad Meir Dagan a náčelník vojenské rozvědky Amos Jadlin: už dříve se ukazovalo, že zatímco voják hlásil drtivé údery Hizballáhu a jeho raketovým kapacitám, Dagan hodnotil výsledky armády skepticky - a pokračující údery kaťuší dávají za pravdu spíš jemu. Už z podstaty věci panuje napětí mezi ministrem obrany, civilistou Amirem Perecem, a jeho předchůdcem Šaulem Mofazem, který má sice na starost civilní sektor, ale ve vedení státu je mužem s největšími vojenskými zkušenostmi.

Perec spolu s náčelníkem generálního štábu Danem Chalucem tlačí vzdorujícího premiéra Ehuda Olmerta k razantnímu rozšíření války. Rozpory jsou však i mezi nimi samotnými: Když Chaluc ve středu navrhl zničení libanonské civilní infrastruktury, například elektráren, Perec mu skočil do řeči, že to v jeho plánu není. "Každý z přítomných se alespoň jednou s někým pohádal," řekl další z účastníků strategického plánování.

Válka už stála 1,6 mld. dolarů

Olmert má podle zákulisních zdrojů obavy z masívního rozšíření války, následných ztrát i propadu izraelské prestiže ve světě. Zároveň ale dosud zastával pozici, že by coby civilista neměl mluvit do rozhodování vojenských a bezpečnostních expertů. Kompromisem mezi "jestřáby" a umírněnými by mělo být posečkání, jak v New Yorku dopadnou rozhovory o rezoluci Rady bezpečnosti OSN, jež má stanovit rámec pro ukončení bojů a budoucí uspořádání jižního Libanonu.

"Diplomatický proces je v běhu," řekl včera ráno Izraelskému rozhlasu ministr cestovního ruchu Jicchak Hercog. "Můžeme ještě chvíli počkat, zda to k něčemu povede." Ministr financí Avraham Hiršson včera řekl, že dosud válka židovský stát vyšla na 1,6 miliardy dolarů (35 miliard korun). Libanon odhaduje škody na své infrastruktuře na dvě miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám