Hlavní obsah

U posvátné šíitské mešity zabil atentátník přes čtyřicet lidí

NADŽÁF

Při sebevražedném pumovém atentátu u mešity imáma Alího v iráckém Nadžáfu zahynulo ve čtvrtek ráno nejméně 41 lidí. Dalších 118 lidí bylo zraněno. Výbuchu už nestihli zabránit ani policisté, kteří muže nějakou dobu sledovali. Upoutalo je jeho podezřelé chování.

Článek

Podle posledních zpráv se odpálil u kontrolního stanoviště policie u vchodu na prostranství před chrámem. Některá média a svědci uvádějí, že výbuchy byly dva

Podle místních úřadů je počet obětí a neustále roste, protože prostranství, kde je trh, bylo plné lidí. Přišlo hodně poutníků, zejména z šíitského Íránu, protože na čtvrtek připadá výročí úmrtí Alího dcery Zainab.

Nadžáfská mešita patří k nejposvátnějším místům šíitů, nachází se v ní hrobka zetě proroka Mohammeda imáma Alího.

Útok je dalším projevem sektářského násilí, které rozděluje Irák a přivádí ho na pokraj občanské války. V plné síle propuklo v únoru po útoku na Zlatou mešitu v Sámaře, která je dalším z posvátných míst šíitů.

Poslední útok by ještě mohl zvýšit konflikt mezi šíity a sunnity v zemi, který si vyžádá v průměru sto obětí denně. Od začátku roku při útocích v Iráku zemřelo již přes 16 000 lidí, většinou jde právě o oběti sektářského násilí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám