Hlavní obsah

Libanonské pobřeží je zamořeno ropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT/JUNIYAH/TRIPOLIS

Libanonskému pobřeží podél Středozemního moře může trvat až deset let, než se vzpamatuje z masivní ropné skvrny, která se v posledních dnech usídlila u libanonských břehů, řekl ministr životního prostředí Yacoub Sarraf. Mořští biologové varovali, že skvrna zvyšuje riziko vzniku rakoviny pro všechny obyvatele postižených oblastí. Postižené je ale takřka celé pobřeží Libanonu.

Článek

Už teď je jisté, že škody na životním prostředí jsou nevyčíslitelné. Rybářská libanonská komunita je zcela na dně a nejméně dva až tři roky nemůže očekávat žádné zlepšení, řekl Sarraf. Co je podle něj však ještě o mnoho horší, je to, že pokud se s čištěním moře nezačne brzo, tak by se mohla skvrna, která se teď pomalu pohybuje směrem od Libanonu, znovu vrátit. Pobřeží by pak zničila ještě o mnoho více.

Chybí pracovní síla

Jakékoliv akce na záchranu životního prostředí jsou prý však zcela nemožné do té doby, než zavládne mezi Izraelem a Libanonem klid zbraní. Dle Sarrafa Libanon momentálně nemá nezbytné vybavení, ale  ani firmy a pracovníky, kteří by se mohli do takto velké akce pustit. Libanoncům prý chybí i know-how, jak se s problémem vypořádat.

Účinná pomoc na odstranění ropných skvrn by měla přijít nejdéle do 72 hodin, tvrdí odborníci. Poté už se efekt odklízení nečistot zmenšuje. Skvrny se už ale okolo libanonského pobřeží nacházejí asi tři týdny. Experti varovali, že prvními ohroženými jsou obyvatelé dvoumiliónového Bejrútu, kteří toxický sprej již nějakou dobu dýchají. Ropné skvrny už zabily desetitisíce ryb okolo celého pobřeží.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zažil zatím největší útok na Haifu

Nejméně šest bomb dopadlo v neděli večer na severoizraelské město Haifa. Při útoku na hustě obydlenou část zemřeli tři lidé, dalších 160 je zraněno....

Výběr článků

Načítám