Hlavní obsah

Libanonci si pomáhají i mediálními podvody

Právo, Novinky, Břetislav Tureček
BEJRÚT/JERUZALÉM

Jako kdyby probíhající konflikt nepřinesl na libanonské straně dost skutečného utrpení, někteří místní novináři a patrně i aktivisté Hizballáhu se rozhodli mediální obraz války ještě přibarvit. Proizraelské a protimuslimské servery proto už řadu dní bedlivě sledují "přehmaty", jež mají opticky znásobit hrůzy způsobené útoky židovského státu.

Článek

Zatím nejznámější se stal způsob, jímž fotografové světových agentur Reuters, AP a AFP zpracovali předminulou neděli bombardování vesnice Káná. Tehdy platila verze, že zahynulo nejméně 50 civilistů (až později se ukázalo, že jich bylo "jen" 28) a mediálním symbolem se stala zaprášená mrtvolka jedné z dětských obětí.

Manipulace s fotkami

Do světa se rozlétly fotografie, jak záchranáři dítě vyprošťují ze sutin a odnášejí do sanitky. Potíž však je, že snímky byly patrně pořízeny v rozmezí desítek minut, že "spěchající záchranář" má jednou rukavice, podruhé nikoli, jednou jde k sanitě od trosek doleva, podruhé doprava, a nápadně často dítě nastrkuje před objektivy. Proizraelští aktivisté proto tvrdí, že mrtvolka byla zcela nepietně zneužita k posílení mediálního efektu, a dokonce i to, že fotografové se na této manipulaci vědomě podíleli.

Podezření, že do skutečného utrpění prožívaného Libanonci, se mísí i pokusy zmanipulovat západní reportéry a tím i mezinárodní veřejnost, podporují i další případy. Např. 22. července Reuters zveřejnil snímek ženy naříkající nad "sutinami svého bytu v domě, který zničil izraelský nálet na jižní Bejrút". Tatáž žena ale stejně vypjatě naříká na fotografii AP z 5. srpna, kdy pláče nad troskami úplně jiného, ale opět "svého" domu.

Trochu moc kouře

Jedním z fotografů pořizujících dotyčné snímka v Káná byl i libanonský fotograf Adnán Hádždž, pracující pro Reuters. Ten přišel v pondělí o práci a agentura pro jistotu z databáze vymazala všech několik set jeho snímků. Nikoli však kvůli Káná, ale kvůli evidentní elektronické manipulaci s jinými fotografiemi. Bloggeři si povšimli, že na jednom z digitálních snímků "zahustil" kouř nad Bejrútem, na dalším zase k raketě odpálené izraelským letounem nad Nabatíjí do snímku nakopíroval ještě další dvě střely. "Nejhorší je, že pitomost tohoto fotografa zdiskredituje tisíce skutečných snímků ukazujících, jak špinavá tato válka je," napsal egyptský editor serveru arabist.net Isandr Amrání. "Proizraelští bloggeři se nejspíš radují, nic to ale nemění na tom, že zabito už bylo 600 až 900 Libanonců, především civilistů."

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zažil zatím největší útok na Haifu

Nejméně šest bomb dopadlo v neděli večer na severoizraelské město Haifa. Při útoku na hustě obydlenou část zemřeli tři lidé, dalších 160 je zraněno....

Výběr článků

Načítám