Hlavní obsah

Vojáci podezřelí ze zavraždění Iráčanů se hájí stresem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američtí vojáci, kteří jsou obviněni ze znásilnění a brutálního zabití čtrnáctileté dívky a zastřelení tří členů její rodiny, byli údajně vystaveni velkému stresu. Vyplývá to z výslechů vojáků, kteří v úterý vypovídali v táboře Liberty v Bagdádu, kde se koná předběžné stání. To má rozhodnout, zda bude pět obviněných amerických vojáků předáno vojenskému soudu. V tom případě by všem hrozil trest smrti.

Článek

Z nejnovějších svědeckých výpovědí vyplývá, že vojáci, kteří nesou vinu za brutální vraždu irácké rodiny, žili během své mise na základně v irácké Mahmúdíji v atmosféře neustálého strachu ze smrti a v těžko snesitelných podmínkách. Často byli také pod vlivem alkoholu, nebo speciálního iráckého sirupu proti kašli, který má halucinogenní účinky.

"Irák z vás udělá cvoky"

Vojín Justice Cross v úterý podle agentur popsal, jak životní podmínky v Iráku úplně "zdrtily" celou četu, v níž podezřelí sloužili. Vojáci operující v okolí města, kde se incident odehrál, prý žili v ustavičném strachu o své životy. "To z vás udělá úplně cvoky. Cítíte, že každý další krok může znamenat, že vyletíte do vzduchu. Říkáte si jenom, když dnes zemřu, tak prostě zemřu," řekl Cross.

Hlavním podezřelým v celém případu je jednadvacetiletý Steven Green, který by měl dnes stanout před federálním soudem v americkém Kentucky. Vyšetřovatelé ho podezírají, že mohl všechny vraždy spáchat sám. Cross však tuto verzi popřel. "Green nemohl nic udělat úplně sám," uvedl. Vyšetřovatelům dnes rovněž vylíčil, jak se vojáci uklidňovali místním sirupem proti kašli, po němž se prý cítí povzbuzeni. "Každý měl velké deprese. Byl to způsob, jak si oddychnout," dodal.

Pobouření v Iráku i USA

Obvinění ze znásilnění a vraždy čelí v Iráku celkem čtyři vojáci. Green byl obžalován ve Spojených státech. V případu figuruje ještě Anthony Yribe, který se údajně dopustil méně závažných činů. Ke svému podílu na vraždách se zatím ale přiznal jen třiadvacetiletý James Baker.

Kromě Yribeho však všem hrozí trest smrti. Případ vyvolal pobouření jak ve Spojených státech, tak v Iráku. Premiér Núrí Málikí požaduje, aby se jeho vláda směla podílet na vyšetřování a aby američtí vojáci neměli imunitu před trestním stíháním podle iráckých zákonů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám