Hlavní obsah

Boje v Libanonu pokračují, o rezoluci OSN se jedná bez zřejmých výsledků

BEJRÚT/NEW YORK

Izraelské nálety na Libanon pokračovaly i v noci na úterý. Za pondělí si vyžádaly 49 obětí, v noci byla zasažena křesťanská čtvrť Bejrútu, kde zemřelo deset lidí a 65 jich bylo zraněno. Izrael podnikl na 80 náletů, zatímco Hizballáh vypálil na Izrael sto raket. V Radě bezpečnosti OSN pokračují diskuse o rezoluci, která by měla boje ukončit.

Článek

K francouzsko-americkému návrhu však mají výhrady Izrael i Libanon.  [celá zpráva] Původní idea, že rezoluce bude přijata už v neděli, dávno padla, zřejmě se o ní bude hlasovat až ve středu.

Libanon požaduje okamžité stažení izraelských vojsk, což židovský stát odmítá. Bejrút proto nově přišel s návrhem, že na jihu země rozmístí 15 000 svých vojáků.

Izraelský premiér Ehud Olmert návrh Bejrútu uvítal: "Slyšel jsem včera o rozhodnutí libanonské vlády rozmístit 15 000 vojáků libanonské armády. Toto rozhodnutí je zajímavým krokem, který musíme posoudit a zvážit a podívat se na všechny jeho důsledky, abychom zjistili, do jaké míry je užitečný a v jakém časovém horizontu."

Na tiskové konferenci v Jeruzalémě Olmert dodal, že rozmístění libanonské armády na jihu území by mělo být doprovázeno přítomností silných mezinárodních sil složených z bojových jednotek. Zdůraznil také, že by měly být odzbrojeny milice hnutí Hizballáhu, ten to však odmítá.

Spory o návrh rezoluce

Izrael se nechce z jihu stáhnout, protože se obává, že se k jeho hranicím opět vrátí milice Hizballáhu, které ostřelují židovský stát raketami. Izrael požaduje, aby nárazníkové pásmo, v němž nebude působit Hizballáh, sahalo až k řece Litani.

Rozmístění libanonských vojáků na jihu země je v souladu s návrhem OSN. Libanonský premiér  Fuád Siniura byl ochoten vyhovět i dalším bodům plánu, sám nepožadoval ani okamžité stažení izraelských vojsk, ale jeho kabinet, v němž jsou i dva ministři za Hizballáh, souhlasí pouze s rozmístěním pravidelných jednotek libanonské armády nebo modrých přileb OSN. Libanon také požaduje předat spornou oblast farem Šiba´a na syrských Golanských výšinách pod správu OSN.

Podle současného plánu by Rada bezpečnosti nejprve přijala rezoluci vyzývající k okamžitému ukončení bojů. Po ní by následovala druhá rezoluce, která by dala právní poklad pro rozmístění mezinárodních mírových sil s vysokými pravomocemi k zásahu. Libanon však upřednostňuje přijetí jen jedné rezoluce, která by kromě příměří zahrnovala i politické kroky.

Obětí mezi civilisty přibývá

Čtyři týdny bojů si podle různých zpráv zatím vyžádaly možná až tisíc obětí. Izrael uvádí 98 mrtvých včetně 35 civilistů. Oficiální libanonské údaje uvádějí 715 obětí, podle neoficiálních je však počet obětí přesahuje devět set.

Generální tajemník OSN Kofi Annan zveřejnil novou zprávu, v níž kritizuje obě strany, že se zaměřují na útoky proti civilistům. Za porušení mezinárodního práva považuje například nálet na libanonskou Kanu, kde byl zasažen dům, v němž se ukrývali civilisté. Při útoku zahynulo 28 lidí, i když původní zprávy uváděly dvojnásobný počet. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Izraelský nálet zabil přes padesát Libanonců

Při izraelském náletu na jiholibanonské město Kana zemřelo 54 lidí včetně 34 dětí, když se zřítil dům, v jehož sklepě se ukrývali. Kvůli útoku se v neděli...

Izrael přerušil na 48 hodin boje

Izrael přerušil o nedělní půlnoci na 48 hodin své útoky na Libanon, aby se mohl vyšetřit masakr ve vesnici Kana, kde při bombardování v neděli zemřelo 54 lidí...

Výběr článků

Načítám