Hlavní obsah

Britský velvyslanec v Iráku předvídá občanskou válku

LONDÝN/BAGDÁD

Občanská válka a rozdělení Iráku jsou v nynější situaci pravděpodobnější, než úspěšný přechod ke stabilní demokracii. Uvedl to britský velvyslanec v Bagdádu William Patey v telegramu britskému premiérovi Tonymu Blairovi, z něhož ve čtvrtek citovala BBC.

Článek

"Naděje prezidenta (George) Bushe, že v Iráku bude nastolena vláda schopná fungovat, ubránit se a přitom zůstat spojencem ve válce proti terorismu, lze zpochybnit," napsal Patey, který se chystá svůj post v Iráku opustit. "Situace ale není beznadějná," dodal diplomat, přestože podle jeho názoru bude v Iráku v příštích pěti až deseti letech složitá situace.

Tato analýza odporuje oficiálnímu postoji britské vlády, podle níž Irák směřuje k demokracii i přes momentální těžkosti. "Chceme-li se vyhnout občanské válce a anarchii, bude nejdůležitější zabránit šíitským ozbrojencům vytvořit stát ve státě, podobně jako se to podařilo Hizballáhu v Libanonu," dodal Patey. Britský kontingent v Basře na jihu Iráku se připravuje na intenzivnější operace proti šíitským milicím, uvedla BBC s odvoláním na vysoce postavené vojenské zdroje.

Blair odmítl stanovisko komentovat

Patey apeloval na britskou vládu, aby do těchto operací zapojila iráckou armádu, protože podle jeho názoru nemohou britské síly samy těmto ozbrojencům čelit. "Je příliš brzy hovořit o rychlém odsunu" britských jednotek z Iráku, protože to by jen "oslabilo naši pozici", uzavřel diplomat. Úřad britského premiéra odmítl tyto informace, které přinesla BBC, komentovat. Na veřejnost se dostaly jen několik hodin před pravidelnou měsíční tiskovou konferencí Tonyho Blaira, jehož postoj v iráckém konfliktu je stále více zpochybňován jak přímo v jeho vládě, tak i v jeho straně.

Z Iráku jsou denně hlášeny desítky obětí na životech, mezi nimiž jsou i pracovníci médií. Jak uvedl americký Výbor na ochranu novinářů (CPJ), od invaze v březnu 2003 bylo v Iráku zavražděno nejméně 75 novinářů a 27 pracovníků médií. Dva novináři jsou pohřešováni a další tři zadržují únosci.

"Žádný ozbrojený konflikt od 2. světové války si nevyžádal tolik obětí z řad novinářů," uvedla ve čtvrtek organizace Reportéři bez hranic. Dodala, že takový počet zavražděných pracovníků médií je děsivý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám