Hlavní obsah

V Bagdádu unesli na třicet osob

BAGDÁD

V obchodním centru v iráckém hlavním městě neznámí muži v policejních uniformách unesli v pondělí dvacet šest lidí z iráckoamerické obchodní komory a prodejny telefonů.

Článek

Únosci přijeli v patnácti autech označených jako policejní k nákupnímu středisku ve čtvrti Karrada a zablokovali ulici Arasat. Rozdělili se na dvě skupiny. Jedna vtrhla do prodejny mobilních telefonů, kde zajala 15 zaměstnanců a zákazníků. Druhá pronikla do budovy irácko-americké obchodní komory, kde zajala jedenáct lidí. Policie uvedla, že unesené osoby jsou zřejmě Iráčané. Jeden svědek uvedl, že rukojmí měli zavázané oči a spoutané ruce. Muže odvezli a ženy propustili.

K dalšímu únosu došlo na jihovýchodě Bagdádu, kde byl unesen bohatý irácký obchodník se dvěma syny.

Masové únosy jsou součástí sektářského násilí mezi šíity a sunnity. Únosy a atentáty, které páchají lidé oblečení do policejních uniforem, jsou běžné, protože uniformy se snadno dají koupit. Ministr vnitra Džavád Bulání od června opakovaně prohlašuje, že policisté dostanou nové průkazy a nové uniformy.

Irácko-americká obchodní komora byla založena v roce 2003 exilovými iráckými podnikateli. V Bagdádu má 60 zaměstnanců. Další pobočky má v Los Angeles, v jordánském Ammánu a v severoiráckém Irbílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám